فهرست مطالب
اموزش بازی سازی با اسکرچ اصولا فعالیتهایی که با میل و اختیار و هدف تفریح، سرگرمی و کسب لذت صورت میپذیرد و در آنها میتوان اثری از قاعده و قانون، به هر میزان کم یا زیاد، یافت را بازی مینامیم. به طور معمول در بازی فرآیند بسیار مهمتر و جذابتر از دستیابی به هدف مقرر است.
بازی از تاثیرگذارترین روشهای شناخته شده در امر آموزش به شمار میرود و همچنین به عنوان نخستین پایه و اساس روابط اجتماعی شناخته میگردد.
همانطور که در تعریف بازی هم گفته شد، در مرحلهی اول، هدف از هر بازی تفریح و سرگرمی است. اما بازیها به تناسب ویژگیهایشان از چنان ابعاد وسیعی برخوردارند که همواره میتوان در آنها به دنبال اهدافی عمیقتر بود. که بازی سازی با اسکرچ یکی از محبوب ترین بازی هاست.
هدفهایی که میتوانند دربرگیرنده آموزش و پرورش فرد در تمام ابعاد جسمی و روانی وی شوند. در نتیجه امروزه متخصصین و والدین در زمینهی آموزش به باورهای جدیدی دست یافتهاند که از جملهی آن میتوان آموزش و یادگیری مبتنی بر بازی و تاثیر به سزای بازی در شخصیت کودکان اشاره کرد.
با همهی فوایدی که دربارهی بازی اشاره کردیم، باز هم در بازی کردن نکاتی فراتر از فلسفهی اصلی بازی وجود دارد که میتوانند برای تمام اقشار، به ویژه والدین، جذاب و سودمند باشند.
به عنوان مثال میتوان را به علت تنوع بالا در ساختار، اهداف و فرآیند اجرایی، بازیهایی بسیار متفاوت و متنوع را در اشکال مختلف و برای مخاطبین متفاوت، در سطوح ساده تا دشوار طراحی کرد.
این عوامل باعث میشود تا طراحی و اموزش بازی سازی با اسکرچ کاری آسان و حتی مفرح برای افراد، در سنین متفاوت، باشد؛ تا جایی که هنر خلق اثر نیز لذتی افزون بر خود بازی خواهد بود. این همه در حالی است که در عصر حاضر انسان به جایی رسیدهاست میخواهد از مرحلهی مصرفگرایی به تولید برسد. چه بهتر از آنکه ما در ابتدا نیز به دنبال آن بودیم، یعنی بازی کردن و دستیابی به اهدافی فراتر از لذت آنی و گذرا.
تکنولوژی، فناوری، رایانه، عصر ارتباطات و کودکان دیجیتال عباراتی هستند که امروزه بسیار میشنویم.
در روزگاری که به هر طرف سر بگردانیم اثری از رایانه و وسایل رایانهای میبینیم و هر روز شاهد نزدیکی بیشتر کودکان با این ابزار و دنیای مجازی هستیم؛ دور از انتظار نیست که وقتی حرف بازی به میان میآید، برای هر طیف سنی، ذهن ما به سمت بازیهای رایانهای برود.
بازیهایی که در کنار معایب و مضرات زیادی که بارها دربارهی آنها شنیدهایم، میتوان منصفانه گفت فواید و آثاری نیز در این بازیهای رایانهای وجود دارد که با در نظر گرفتن سختی گوشهگیری از آنها، شاید بتوان توجیهی مفید برای این گونه بازیها نیز ایجاد کرد و در این راستا اهدافی در رشد و پرورش استعدادها در نظر گرفت. همچنین بازی سازی با اسکرچ هم دارای فواید ومزایی است ک فواید آن بیشتر خواهد بود.
در این حوزه تا به حال تلاشهایی صورت پذیرفته که از جملهی آنها میتوان به ابداع کنسول های بازی با هدف افزایش فعالیت جسمی، انواع بازیهای فکری با هدف رشد و گسترش فکری و … اشاره کرد.
اکنون با این مقدمات میتوان به نتیجهای قابل قبول و جذاب رسید؛
با توجه به آنچه تا به حال گفتیم و بررسی کردیم ما به دنبال بدست آوردن نتایج اموزش بازی سازی با اسکرچ هستیم:
خب پیشنهاد ما که در بردارندهی اهداف بالا میشود، چیزی نیست جز،بازی سازی با اسکرچ. خلق ایده و طراحی صفر تا صد یک بازی رایانهای با زبان اسکرچ (Scratch) که کار کردن با خود این زبان به تنهایی نوعی بازی به شمار میرود.
قبل از اینکه وارد مبحث چگونگی بازی سازی با اسکرچ بشویم، ابتدا اطلاعاتی در رابطه با خود اسکرچ (Scratch) بخوانیم. اسکرچ یکی از بهترین زبان های تصویری برنامهنویسی مناسب کودکان ۸ تا ۱۶ سال است که این امکان را به آنها میدهد تا بدون نوشتن کد و آگاهی از یک زبان برنامهنویسی خاص انیمیشن، داستان مصور، موسیقی و بازی با ریاضی بسازند.
اسکرچ از یک ویرایشگر متن، رنگ و صدا، توسط یکی از تیم های دانشگاه MIT تشکیل شده است.
اسکرچ یکی از بهترین سیستم عاملها برای ساختن پروژههای برنامهنویسی به صورت آنلاین برای تمام سنین است.
این پلتفرم برای تبلتهای اندروید و اکثر سیستم عاملهای دسکتاپ به راحتی قابل دسترسی است. از مزیتهای مهم دیگر آن میتوان به پیشتیبانی فارسی این زبان اشاره کرد.
همچنین میتوان به این نکته اشاره کرد که اسکرچ میتواند نقطه شروع عالی برای برنامهنویسان مبتدی و کودکان باشد، یادگیری اصول برنامهنویسی اسکرچ از طریق برنامهنویسی مبتنی بر بلوک است. اموزش بازی سازی با اسکرچ به طور خارقالعادهای همه کاره است – از بلوکهای اسکرچ میتوان برای همه موارد از ساخت انیمیشن گرفته تا داستانهای مصور استفاده کرد.
چه چیزی را میتوان به عنوان بازی به حساب آورد؟
بازیهای رایانهای امروزه جزء یکی از محبوبترین سرگرمیها هستند. یکی از اهداف اصلی زبان برنامهنویسی اسکرچ این است که بچه ها بتوانند بازیهای کامپیوتری بسازند. زیرا ساخت بازی اسکرچ برای بچه ها بسیار جالب است و در عین حال بچهها همهی دستورهای برنامهنویسی مانند متغیرها، حلقهها، شرطها میآموزند و از آنها استفاده میکنند.
برای اینکه بازی، به بازی تبدیل شود، دو شرط لازم است:
بازی سازی با اسکرچ مراحلی دارد به طور مثال:
اول باید برنامهریزی مناسبی داشته باشیم، برنامهریزی اولین و مهمترین گام در جهت ساخت یک بازی است. به پروژه شما جهت میدهد؛ اگر در بازی برنامهریزی نداشته باشیم در طول بازی به مشکل بر میخوریم و نمیتوانیم بازی را ادامه بدهیم.
برای شروع برنامهریزی اموزش بازی سازی با اسکرچ(Scratch) باید این سه مرحله را انجام دهید:
وقتی این سه مورد را متوجه شدید، بقیه بازی به طور طبیعی جلو می رود. انتخاب یک موضوع و سپس کار بر روی دو مورد دیگر احتمالاً سادهترین است.
اما شما باید روی یکی از مواردی تمرکز کنید که بیشتر به شما انگیزه میدهد. سعی کنید بازیهایی بسازید که فقط یک یا دو ساعت وقت شما را نگیرند و برای شما جذاب باشند.
یکی از مهمترین جنبه های بازی، جلوه بصری است که به بازی ما روح میبخشد و در نظر دیگران زیبا جلوه میکند.
مثلا اگر بازی ما در یک دریا باشد، یک پس زمینه دریا همراه با حیواناتدریایی بازی را جذاب تر میکند.
یا مثلا در بازی پو استفاده از خود این شکلک به همراه خوراکی های آن بهتر است و از نظر ظاهری نیز میتوانیم کاملا مشابه بازی اصلی نسخه اندروید آن را بسازیم.
چیدن یک تم اغلب میتواند آسان ترین قسمت ساخت یک بازی باشد. برای انتخاب یک موضوع، سعی کنید به چیزی فکر کنید که میخواهید در بازی خود قرار دهید. وقتی ایدهای را دوست دارید، به طور طبیعی آن را دنبال میکنید و ادامه میدهید.
شما میتوانید برای آموزش بهتر بازیسازی مقالهی آموزش ۰ تا ۱۰۰ ساخت بازی در اسکرچ را مطالعه نمایید.
نابغهساز در پاییز 97 با رویکرد تسهیل برنامهنویسی برای کودکان و نوجوانان پدید آمد. تیم نابغهساز از ابتدای سال 96 به دنبال راهی برای آموزش برنامهنویسی به زبان ساده برای کودکان و نوجوانان بودند. در این راه نرمافزارها و برنامههای متنوعی توسط این تیم مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت.
جایی رو سراغ دارید که دورهی آموزش بازیسازی برگزار کنن؟
سلام
وقت بخیر
بله. شما میتونید با مراجعه به دورههای آموزشی سایت نابغهساز در کلاسهای بازیسازی ما شرکت کنید.
سلام
از کجا مقالهی کامل تری دربارهی آموزش برنامهنویسی دارید؟
سلام
شما میتونید برای اطالاعات بیشتر مقالات دستهی آموزش برنامهنویسی سایت نابغهساز رو مطالعه کنید.
ممنون از مقاله عالیتون
ممنون از شما که ما رو همراهی میکنید.