فهرست مطالب
برای اموزش برنامه نویسی جدا از آموختن اصول آن، باید ابتدا از میان انواع مختلف زبانهای اموزش برنامه نویسی با توجه به توانایی خود و هدفی که از برنامهنویسی دارید، یک زبان را انتخاب کنید. در گام بعد شما میتوانید با استفاده از کتابها، مقالات و ویدئوهای آموزشی که در همهجا از جمله اینترنت قرار دارند، به صورت خودآموز این مهارت را بیاموزید.ذهن انسانها قدرت پردازش، تجزیه و تحلیل وحل مسائل مختلف را در حد عالی دارد. زمانیکه با مسائل و موقعیتهای مختلف برخورد میکنیم، عکسالعملی مناسب را با توجه به دانش و تجربیات خود نشان میدهیم.
اما ماشینهایی هم که قدرت پردازش دارند، همیشه در سطح پایینتری نسبت به انسان قرار میگرفتهاند. حال اگر بخواهیم موضوع یا کاری را به ماشینها بسپاریم، با توجه به اینکه آنها نمیتوانند بسیاری از مسائل را درک کنند، نیازمند راهی برای انتقال سادهتر خواستههایمان هستیم. در این جاست که بحث برنامهنویسی مطرح میشود.
به بیانی ساده، برنامهنویسی یعنی درخواستهایی که به مراتب برای ماشینها پیچیده است را به صورت دستوراتی ساده و قابل فهم برای آنها تبدیل کنیم. به عبارت دیگر میتوان گفت که ما درخواست خود را در قالب یک برنامهی ساده، دقیق و دارای نظم و ترتیب مینویسیم و آنگاه آن را در اختیار ماشین قرار میدهیم تا بر اساس آن عمل کند.
تا به اینجا تعریف سادهای از برنامهنویسی را مطرح کردیم. حال میخواهیم بدانیم به چه کسی برنامهنویس میگویند. امروزه با توجه به رشد فناوری و برای آسایش و راحتی بیشتر انسانها، بسیاری از کارها به ماشینها سپرده میشود. اما همانطور که گفتیم، ماشینها به تنهایی قادر به درک درخواستهای ما نیستند. به همین دلیل باید برای آنها برنامهنویسی کرد. کسی که برنامهنویسی را انجام میدهد، باید ابتدا درخواست را بهطور دقیق بفهمد و بتواند بهترین و مناسبترین راه حل را برای آن ارائه دهد.
در ضمن برنامهنویس باید کاملا زبان و تواناییهای ماشینی که برای آن برنامه مینویسد را بداند. مهارت و موفقیت برنامهنویس وابسته به درک درست درخواست یا مشکل، ارائهی بهترین راه حل و تسلط به زبان کامپیوتر است.
زبانهای برنامهنویسی بسیار متنوع هستند. معیارهای زیادی برای تقسیمبندی زبانهای برنامهنویسی وجود دارد؛ اما شاید بهترین معیار برای دستهبندی، کاربرد آن زبان باشد. زبانهای برنامهنویسی با توجه به کاربردشان به ۴ دسته تقسیم میشوند. در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
زمانی که میخواهیم برنامهای را طراحی کنیم که روی سیستم عامل ویندوز قابل اجرا باشد، از این دسته زبانها استفاده میکنیم. به بیان دیگر، برای طراحی برنامهها و نرمافزارهایی تحت ویندوز، ما نیازمندم زبانهای برنامهنویسی ویندوزی هستیم تا این سیستم عامل بتواند دستورات ما را بفهمد و آنها را اجرا کند.
سی (C)، سی پلاس پلاس (C++)، جاوا (Java) و پایتون (Python) نمونههایی از این زبانها هستند.
زبان برنامه نویسی Scratch با هدف آموزش اصول برنامه نویسی به کودکان در آزمایشگاه رسانه دانشگاه MIT توسط تیمی به رهبری دانشمندی به نام آقای میشل رسنیک، طراحی و ساخته شد. این زبان برنامه نویسی در سال ۲۰۰۷ به بازار عرضه شد و زبان برنامه نویسی جدید و به روزی در دنیا محسوب می شود. با این حال در همین مدت کوتاه این زبان برنامه نویسی، طرفداران زیادی در سراسر جهان پیدا کرده است.
علت این رشد سریع، سادگی و جذاب بودن محیط کار، قابل درک بودن دستورها و عملیات ها، دارا بودن تمامی مفاهیم و امکاناتی که یک برنامه نویس به آن احتیاج دارد و همچنین رایگان بودن و در دسترس بودن آن است. شما به کمک این زبان برنامه نویسی می توانید برنامه، بازی و انیمیشنی را که می خواهید بسازید و این در حالی است که یادگیری این آموزش نیاز به هیچ گونه پیش نیاز مهارتی و آموزشی نخواهد داشت.
گاهی باید برای اجرای درخواست خود، دستوراتی را به مرورگرها بدهیم یا برای آنها برنامهبنویسی کنیم. در این مواقع زبانهای برنامهنویسی تحت وب را به کار میبریم. البته خوب است بدانید که زبانهای برنامهنویسی تحت وب، با توجه به مخاطب هدفشان به دو دستهی سمت کاربر (Front-End) و سمت سرور (Back-End) تقسیم میشوند.
نمونههای زبان برنامهنویسی سمت کاربر:
CSS، HTML، جاوا اسکریپت (Javascript) و جی کوئری (jQuery).
نمونههای زبان برنامهنویسی سمت سرور:
جاوا (Java)،پایتون (Python)، پی اچ پی (PHP) و روبی (Ruby).
امروزه در هر زمان و هر جا موبایلهای هوشمند در دست مردم قرار دارد. افراد برای انجام تمام کارهای خود، تا جایی که امکان داشتهباشد از این ابزار هوشمند استفاده میکنند.به همین دلیل اموزش برنامه نویسی و طراحی نرمافزارها یا اپلیکیشنهای برای موبایلهای هوشمند بسیار مهم است. برای این منظور میباید از زبانهایی استفاده کرد که قابل فهم برای سیستم عاملهای اندروید یا IOS باشند؛ مانند پایتون (Python)، جاوا (Java)، سی شارپ (C#)، جاوا اسکریپت (Javascript) و روبی (Ruby).
احتمالا هنگام مطالعهی ۳ گروه قبلی متوجه تکرار شدن نام چند زبان در دستههای متفاوت شدهاید. این زبانها قابلیت این رادارند که برای هر کاربردی در دنیای برنامهنویسی و کامپیوتر مورد استفاده قرار بگیرند. این زبانها را به زبانهای برنامهنویسی چند منظوره شهرت دارند. شما میتوانید با یادگیری یکی از این زبانها در هر بستری و برای هر کاربردی برنامهنویسی کنید. سی (C)، سی پلاس پلاس (C++)، سی شارپ ()C#، جاوا (Java)، پایتون (Python) و روبی (Ruby) نمونهای از زبانهای چند منظورهی دنیای برنامهنویسی هستند.
برای اطلاعات بیشتر، پیشنهاد میکنیم مقاله درامد از راه برنامه نویسی را مطالعه کنید
در بین بیشتر مردم که تخصصی در دنیای کامپیوتر ندارند و حتی افرادی که به صورت غیر حرفهای و آماتور در این عرصه فعالیت میکنند، تفاوتی بین کدنویسی و برنامهنویسی وجود ندارد. این در حالی است که اگر کمی عمیقتر به این موضوع نگاه کنیم، متوجه میشویم که با وجود خروجی یکسان، اما این دو از ریشه کاملا متفاوت هستند. برای اینکه بهتر این موضوع را درک کنید، برای شما یک مثال میزنیم.
اگر شما یک نویسنده و یک مترجم را در نظر بگیرید؛ ممکن است با توجه به اینکه حاصل کار هر دو یک کتاب است، این دو را یکسان در نظر بگیرید، در حالیکه این کاملا اشتباه است. کار نویسنده خلق یک اثر در قالب متن است. نویسنده این کار را با یک ایده شروع میکند و با استفاده از روشهای ایدهپردازی و تکنیکهای نویسندگی، محصول را از صفر به صد میرساند.
مترجم کار تبدیل یک کتاب از زبانی به زبان دیگر را انجام میدهد. او با در دست داشتن کتاب به زبان اصلی و با بکار بستن قواعد ترجمه، همان متن و محتوا را بدون هیچ افزایش یا کاهشی، فقط به زبانی دیگر ارائه میدهد.
کدنویس شخصی هست که به دستورات، کتابخانهها و قواعد یک زبان برنامهنویسی مسلط است. کدنویس میتواند یک الگوریتم یا فلوچارت را با بکارگیری اجزا و دستورات زبانهای برنامهنویسی به یک برنامه تبدیل کند.
یک کدنویس به خودیخود وظیفه ندارد که به چگونگی کارکرد برنامه یا بهینه بودن آن فکر کند. به زبان دیگر، کدنویس برنامهای را که طراحی شده، به زبانی قابل فهم برای کامپیوتر ترجمه میکند. اما برنامهنویس فردی است که یک مسئله به او ارائه میشود و او میبایست که با تفکر حل مسئله و با در نظر گرفتن امکانات، بهترین الگوریتم و برنامهی ممکن را طراحی کند.با توجه به توضیحاتی که در بالا ارائه شد، میتوان فهمید که برنامهنویسی در مقایسه با کدنویسی، مهارتی است که به دانش، خلاقیت و تجربه بیشتری نیاز دارد.دستیابی به مهارت برنامهنویسی است که باعث شکوفایی و دستیابی به تواناییهای ذهنی دیگری نیز میشود.
نه تنها برای برنامهنویسی که برای انجام هر کاری بهتر است مراحل انجام آن کار را به صورت گام به گام بدانیم. حتی نوشتن این روند دنبالهای بر روی کاغذ میتواند بسیار مفید باشد و در بسیاری از موارد، ما را از سردرگمی نجات داده و اشتباهاتمان را کاهش دهد. در دنیای ریاضیات و کامپیوتر به این برنامهی دنبالهدار و گام به گام الگوریتم میگویند. البته الگوریتمهای ریاضی و کامپیوتر باید به طور معمول دارای ویژگیهایی باشند؛ از جمله:
ورودی
خروجی
واضح و مشخص بودن
کامل بودن (داشتن شروع و پایان مناسب)
پیشنهاد میشود برای درک بهتر آموزش مبانی برنامه نویسی و فلوچارت، کلیک کنید تا بیشتر راجبش بدونید
از ابتدا انسان با تصویر ارتباط خوبی برقرار کرده و آن را بهتر درک میکرد. به همین دلیل حتی بعد از اختراع خط، انسانها برای درک بهتر بسیاری از مفاهیم مکتوب، آنها را به تصویر تبدیل میکردند. در همین راستا برای فهم و ارتباط بهتر با الگوریتمها یک نمایش تصویری (گرافیکی) از آنها ابداع شد و آن را فلوچارت نامیدند. در فلوچارت تمام گامها و مراحل ممکن بر اساس ساختارشان دستهبندی شدهاند. هر شکل هندسی نماینده و بیانگر یک دسته است.
برای اموزش برنامه نویسی جدا از آموختن اصول آن، باید ابتدا از میان انواع مختلف زبانهای اموزش برنامه نویسی با توجه به توانایی خود و هدفی که از برنامهنویسی دارید،
یک زبان را انتخاب کنید. در گام بعد شما میتوانید با استفاده از کتابها، مقالات و ویدئوهای آموزشی که در همهجا از جمله اینترنت قرار دارند،
به صورت خودآموز این مهارت را بیاموزید. روش دیگر برای یاد گرفتن برنامهنویسی شرکت در کلاسهای اموزش برنامه نویسی است که هم به صورت حضوری و هم به صورت آنلاین برگزار میگردد.
در نابغهساز ما به کودکان و نوجوانان ۶ تا ۱۶ سال اموزش برنامه نویسی را آموزش میدهیم.
نابغهساز در پاییز 97 با رویکرد تسهیل برنامهنویسی برای کودکان و نوجوانان پدید آمد. تیم نابغهساز از ابتدای سال 96 به دنبال راهی برای آموزش برنامهنویسی به زبان ساده برای کودکان و نوجوانان بودند. در این راه نرمافزارها و برنامههای متنوعی توسط این تیم مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت.
سلام
اموزش برنامه نویسی برای کودکان مفید است ؟
سلام لیلا جان
بله فواید زیادی داره و روی مهارت خلاقیت و حل مسئله کودک موثر است
سلام روزتون خوش
اموزش برنامه نویسی رو از چه سنی میشه شروع کرد ؟ ایا اموزش برنامه نویسی محدودیت سنی داره ؟
سلام و درود!
اموزش برنامه نویسی محدودیت سنی نداره و از هرسنی میشه شروع کرد
برای اطلاعات بیشتر مقاله سن مناسب برنامه نویسی را مطالعه فرمایید.
یاد گرفتن برنامه نویسی اصلا چه فایده ای برای آدم داره؟
سلام
وقت بخیر
شما میتونید مقالهی فواید برنامهنویسی برای کودکان و نوجوانان رو مطالعه کنید.