چیکار کنیم که کودک شادی داشته باشیم؟ +۱۰ راهکار اساسی

چیکار کنیم که کودک شادی داشته باشیم
کودکان و نوجوانان
مدت زمان مطالعه : دقیقه
  • 0 نفر پسندیدند
  • ذخیره کردن
  • 714
فهرست
  • ۱۰ روش برای تربیت کودک شادتر
  • راز کودک شاد
  • سخن پایانی

چیکار کنیم که کودک شادی داشته باشیم؟ +۱۰ راهکار اساسی

داشتن کودک شاد یکی از مهم ترین جنبه های زندگی است بیشتر پدر و مادرها آرزو دارند که فرزندشان روحیه شادی داشته باشند و زندگی اش مملو ازشادی و نشاط باشد. معمولا رفاه و شادی کودکان برای والدین از هر چیز دیگری مهم تر است.پس باید بدانید چیزهایی که کودک شما را شاد می‌کند، می‌تواند برایتان عجیب و غافلگیرکننده باشد. کارشناسان رشد و تکامل کودک که روی این موضوع کار می‌کنند می‌گویند شادی چیزی نیست که شما به کودکتان بدهید، بلکه چیزی است که به او می‌آموزید. در این مقاله به اینکه چیکار کنیم که کودک شادی داشته باشیم می پردازیم.

ساختن خاطرات شیرین در دوران کودکی می تواند کودکان را در مقابل بسیاری از آسیب های اجتماعی و ناکامی های دوران بزرگسالی بیمه کند. دانستن این نکته، اهمیت نقش والدین در پرورش کودک شاد را دو چندان می کند. پس تا جایی که می توانید بچه هایتان را خوشحال کنید، کودکی سالم می تواند آنها را در تمام زندگی به موفقیت برساند. اما سوال بسیاری از والدین این است که در دنیای امروز چگونه می توان کودک شاد پرورش داد؟

تربیت کردن فرزندان شاد و خوشبخت به این معنی نیست که لذت های فوری را برای آنها فراهم کنید در واقع کاملا برعکس است. کودکان شاد توانایی لذت بردن دراز مدت در زندگی را دارند. آن ها در تلاش برای رسیدن به لذت های طولانی و اهداف خود می توانند از لذت های فوری چشم پوشی کنند. شما می توانید با ایجاد عادات سالم و مادام العمر به پرورش مهارت های فرزندتان بپردازید.

فراموش نکنید که مسیر موفقیت را باید خود فرزندانتان طی کند. بنابراین مهم ترین وظیفه شما، پرورش یک کودک شاد است به همین خاطر ما در این مقاله به راز کودکان شاد خواهیم پرداخت.

۱۰ روش برای تربیت کودک شادتر

خودتان شاد باشید

 1. والدین شاد، کودک شاد

بدون شک همه می‌دانیم که کودکان همه چیز را از پدر و مادر خود  تقلید می‌کنند. از آن جایی که کودکان همگی رفتارها و حالاتشان را از شما یاد می گیرند، پس وضعیت روحی شما بسیار اهمیت دارد.پس اگر خود شما هنوز شاد بودن را یاد نگرفته اید نباید انتظار داشته باشید کودک شما شاد باشد.

از آنجا که خنده مسری است، پس تلاش کنید تا با آن دسته از دوستان یا اعضای خانواده که احتمالاً خودشان می خندند و شاد هستند، بیشتر در معاشرت باشید. خنده های آن ها شما را به خنده می اندازد ، اگرچه برای بهتر شدن روحیه حتی نیازی به این کار و خندیدن شما هم نیست. دانشمندان علوم مغز و اعصاب معتقدند که شنیدن خنده شخص دیگر باعث ایجاد نورون های آینه ای در منطقه ای از مغز شده که به شنوندگان این احساس را می دهد که گویی در واقع خودشان می خندند. روش های علمی بیشتری هم برای افزایش شادی شما وجود دارند که می توانید از آن ها کمک بگیرید.

بازی کردن با کودکان

2. بازی کردن با کودکان

بازی کردن بدون برنامه‌ی قبلی، یکی از رازهای کودکان شاد است.بازی خوب باعث رشد و شکوفایی در کودک می شود و کودکان با بازی کردن به شادمانی می رسد و احساس خوشی و موفقیت در آنها ایجاد می شود و همچنین بازی برای روح، خوب است.

به آنها اجازه بدهید که در بازی های خود بسازند و خراب کنند و آنها را در موقعیت های جدید قرار دهید. مثلا به کودکان تان بازی های گروهی بیاموزید و آنها را در جمع دوستان شان بگذارید و محیط شاد را برای کودک خود به وجود آورید.

کمال گرا نباشید

3. کمال گرا نباشید تا کودکانی خشنود داشته باشید

مطرح کردن مدام دستاوردهای بچه‌ها و مقایسه‌های بیش از حد آن ها، موجب سردرگمی و آشفتگی آن‌ها می‌شود. کودکانی که والدین آن‌ها بیش از اندازه بر موفقیت تاکید دارند، بیش از کودکان دیگر مستعد ابتلا به افسردگی و اضطراب هستند. همچنین تحقیقات نشان می‌دهد اکثر بچه‌هایی که دائما به‌خاطر هوش بالا مورد تحسین قرارگرفته‌اند، بیشتر تمایل دارند تا معمای‌های ساده‌تر را حل کنند. آن‌ها نگران اشتباه‌ کردن خود و تغییر نظر دیگران هستند. 

بر اساس نظر روان‌شناسان حوزه کودک، وقتی کودکان را صرفا به خاطر نتایج و موفقیت‌هایشان تشویق می‌کنیم، آن‌ها می‌خواهند به این فرآیند ادامه دهند. به همین دلیل اهمیت یادگیری و تلاش نادیده گرفته می‌شود و همه تمرکز کودک بر روی نتایج خواهد بود. ارزش قائل شدن برای تلاش کودک، نتایج بهتری  دارد و تحسین کردن کودک موجب شادتر و پرانگیزه ‌تر بودن او می‌شود.

احساسات

4. اجازه دهید احساساتشان را بروز دهند

کودکی که مجبور است احساساتش را سرکوب کند تا سرزنش نشود کودک شادی نخواهد بود!

بزرگترها وقتی حال‌شان خوب نیست به یک دوست زنگ می‌زنند و با آنها صحبت می کنند ولی بچه‌ها قادر به انجام این کار نیستند. اجازه بدهید کودکان تان با روش خودشان، خودشان را تخلیه کنند و بعد به آنها پیشنهاد کمک بدهید. عصبانیت بچه‌ها شاید برای لحظاتی کوتاه شما را ناراحت کند ولی بهتر از این است که به او اجازه ندهید احساساتش را بروز دهد و باعث شوید در درازمدت دچار مشکلاتی مثل اختلالات افسردگی یا دیگر مسائل روحی شوند.

غذا خوردن در کنار خانواده

5. غذا خوردن در کنار خانواده

انجام فعالیت‌های خانوادگی مثل بازی‌ کردن یا کنارهم غذا خوردن، دلیلی است که موجب می‌شود فضای خانه شادتر و صمیمانه ‌تر شود. مطالعات نشان می‌دهند که نوجوانانی که با خانواده غذا می‌خورند، نسبت به آینده خوش‌بین‌تر هستند و شاد تر به زندگی ادامه می دهند.

به کودک خود عشق بورزید

6. به کودک خود عشق بورزید

به فرزند خود عشق و محبت بورزید، اما یادتان باشد که اینکار به معنای چشم پوشی از خطاهای آنها نیست. شما باید عملکرد فرزندتان را نقد کنید نه شخصیت آنان را.

کودک را در آغوش بگیر و او را نوازش کنید. به او ابراز علاقه کنید و به او بگویید که برایتان مهم است.

فراموش نکنید که راز کودکان شاد، تربیت و رشد در یک خانواده شاد و صمیمی است.

ورزش

7. باهم ورزش کنید

 ورزش در کودکان می توان همه افراد خانواده را شادتر کنند . میتوانید باهم به کوه  نوردی و پیاده روی بروید و در کنار هم اوقات خوشی را بسازید.

جعبه شادی

8. برای فرزندتان جعبه شادی بسازید

یک جعبه تهیه کنید و اشیاء مورد علاقه فرزندتان مثل، عکس ها، کارت پستال ها، نوشته ها، فیلم های مورد علاقه ،یادگاری ها و کاردستی هایی را که یادآور خاطرات شاد کودک هستند داخل آن قرار دهید. زمانی که کودک شما غمگین یا بیمار است، ‌آنها را از جعبه بیرون بیاورید و به او نشان دهید تا لبخندی روی لب او بنشانید.

حق انتخاب

9. به فرزند خود حق انتخاب دهید

بگذارید گاهی خود کودک انتخاب کند که چه غذایی می‌خواهد بخورد. از او بپرسید دوست دارد به چه کلاسی برود به چه کلاسی برود و… این کار به او اعتماد به نفس و شادی می‌بخشد. 

هوش هیجانی

10. هوش هیجانی را در فرزند خود تقویت کنید

هوش هیجانی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل در شاد بودن، مهارتی اکتسابی است، نه یک ویژگی ذاتی. تقویت هوش هیجانی، به ما در شناخت احساسات خود و دیگران کمک می‌کند. برای تقویت هوش هیجانی فرزند خود مهم است که با کودک ارتباط برقرار کنید و به او کمک کنید تا احساسات خود را بیشتر بشناسد پس  به مرور زمان اعتماد به نفس بیشتری پیدا میکند و در ادامه خوشحال و سرحال تر زندگی می کند.

نکاتی برای پرورش کودک شاد (در یک دقیقه)

  • کودکان را به بازی در فضای باز تشویق کنید. قرار کرفتن در طبیعت باعث ایجاد شادی و رضایت درونی می شود.
  • بازی های دیجیتال را محدود کنید و بر ایجاد تعاملات خانوادگی با استفاده از بازی های دورهمی بیافزایید.
  • الگوی خوبی برای ایجاد فرهنگ سپاسگزاری و قدردانی در خانواده باشید. قدردان بودن کودکان باعث ایجاد شادی و محبوبیت اجتماعی آنان می شود.
  • متناسب با توانایی های کودک از او انتظار داشته باشید. اینکه کودکی بتواند انتظارات خانواده خود را برآورده کند احساس اعتماد به نفس زیادی به او می دهد و باعث شادی کودک می شود.
  • به کودکتان کمک کنید که بتواند رفتارهای خودش را کنترل کند. او را در مسیر خود مراقبتی یاری کنید و اجازه دهید از اینکه می تواند بر روی کار مهم تری تمرکز کند احساس رضایت و شادی کند.

راز کودک شاد

شادی را در خود پرورش دهید از آن جایی که ما نمی توانیم شاد بودن کودک مان را کنترل کنیم اما حداقل در مورد خودمان می توانیم این کار را انجام دهیم . از طرفی دیگر هم باید مواظب رفتارمان باشیم چون کودکان همه چیز را از والدین تقلید می کنند. بنابراین کودکانی که در خانواده ای با والدین شادتر بزرگ شده اند مسلما کودکان شادتری هستند اما کودکانی که در خانواده ای غمگین بزرگ شده اند دو برابر کودکان عادی در معرض افسردگی هستند.

والدین شاد ، کودک شاد

بنابراین بهترین راه حل برای تربیت یک کودک شاد این است که اول مراقب رفتار خودتان باشید: از ساعت های تفریح خود لذت ببرید و استراحت کنید و از همه مهم تر روابط محبت آمیز در خانه داشته باشید. روابط محبت آمیزتان با همسرتان را افزایش دهید. دکتر مُری می گوید:

” اگر والدین در تربیت یک کودک شاد روابط محبت آمیز و خوبی با یک دیگر داشته باشد این رفتار به طور قطعی در شاد بودن کودک تان تاثیر می گذارد زیرا او هم رفتار های شما را دنبال می کند. “

سخن پایانی

شادی حق کودکان است و آموزش شادی به کودکان، یکی از نیازهای مهم زندگی امروزه ماست. تشویق کودکان به سمت زندگی بدون مشکل اشتباه است. ما وظیفه داریم که به آنها بیاموزیم که شاد بودن به معنای نبود مشکلات و سختی ها نیست بلکه هنر خوب زندگی کردن در شاد زیستن با وجود مشکلات زندگی است.

 

چه امتیازی به این مقاله میدهید

جالب نبود

متوسط

خوب

خیلی خوب

خیلی عالیه

مدیر سایت

نویسنده

مدیر سایت

دیدگاه ها
1 دیدگاه