در قرن بیست و یکم ما دیگر نمیتوانیم زندگی خود را بدون استفاده از دستیارهای دیجیتال تصور کنیم: تلفن های هوشمند، لپتاپ، کامپیوتر، تبلت و غیره. برخی فقط دوست دارند برنامه ها آماده بوده و از آنها استفاده کنند اما برخی دیگر دوست دارند برنامه ها را خودشان ایجاد کنند.به احتمال زیاد همه ما نام برنامه نویسی را زیاد شنیده ایم. اما آیا میدانید برنامه نویسی چیست؟ آیا میدانید برنامه نویس کیست؟ آیا میدانید چگونه میتوان یک برنامه نویس موفق شد؟
در طی سالیان گذشته، جایگاه برنامه نویسی در میان عامه مردم ارتقا یافته و آنها را به حوزه برنامه نویسی علاقه مند کرده است؛ چراکه این صنعت روز به روز از اهمیت بیشتری در زندگی بشری برخوردار میگردد. علاوه بر آن، شرکت های فناوری اطلاعات، فارغ التحصیلان این رشته را با درامد بالا و امکان کار از راه دور جذب میکنند. آنچه برای این شرکت ها در جذب نیروی انسانی مهم است، مهارت، تخصص و خلاقیت فرد میباشد.
پیش از آن که با یک فرد برنامه نویس و وظایف او آشنا شویم، لازم است بدانیم برنامه نویسی چیست که در این روزها همگی از آن صحبت میکنند.
برنامه نویسی چیست؟
به مجموعه دستوراتی که با یک زبان خاص و برای برقراری ارتباط بهتر با کامپیوتر نوشته میشود، برنامه نویسی میگویند.
برنامه نویس کیست؟
برنامه نویس متخصصی است که یک الگوریتم برنامه کامپیوتری را با استفاده از یک زبان برنامه نویسی خاص توسعه میدهد. امروزه زبان های برنامه نویسی زیادی وجود دارند که هر یک کاربرد خاص خود را دارد. به بیانی دیگر به کسی که دستورات مذکور را با زبان خاص نوشته و پیاده سازی میکند، برنامهنویس گفته میشود.
کار یک برنامهنویس چیست؟
سوالی که در اینجا مطرح میگردد این است که “آیا برنامه نویسان همان کارشناسان فناوری اطلاعات هستند؟” اگر بخواهیم به صراحت صحبت کنیم، خیر؛ چراکه متخصص فناوری اطلاعات بیش از 50 حرفه و موقعیت مختلف را شامل میشود.
سوال بعدی: آیا برنامه نویسان همان دانشمندان کامپیوتر هستند؟ باز هم خیر؛ آنچه باید گفته شود، این است که در ابتدای کار ممکن است یک برنامه نویس لزوماً روی کامپیوتر کار نکند و قطعه کد خود را روی کاغذ نوشته و پس از این مرحله برای اعمال و تست کد به سراغ کامپیوتر برود.
البته به یاد داشته باشید این مورد اغلب برای برنامهنویسان تازه کار است که قطعه کدی که مینویسند، کم است. قطعا برنامه های بزرگ را که بیشتر از هزاران خط کد دارند، نمیتوان روی کاغذ نوشت و بعد وارد کامپیوتر کرد.
دسته بندی برنامهنویسان
برنامهنویسان را میتوان در سه دسته کلی گروه بندی کرد:
برنامهنویسان کاربردی: این گروه برنامه ها، بازی ها و اپلیکیشن های مختلف را پیاده سازی میکنند.
برنامهنویسان سیستم: این گروه افرادی هستند که برنامه سیستم عامل ها را مثل ios و android مینویسند.
برنامه نویسان وب: توسعه سایت ها و پشتیبانی از عملکرد این سایت ها به عهده این گروه است.
برنامهنویس و توسعه دهنده
اغلب، اصطلاحات برنامهنویس و توسعهدهنده یا توسعهدهنده وب با هم همپوشانی دارند. حتی در آگهی های شغلی ارسال شده توسط شرکت ها، تشخیص آنها از هم سخت است.
در واقع، این دو نقش بسیار شبیه به هم هستند. حتی اگر همانطور که از همان اصطلاحات می توان فهمید، برنامهنویس با نوشتن کدهای منبع سر و کار داشته باشد، در حالی که توسعه دهنده، توسعه نرم افزار را دنبال می کند، می توان گفت که برنامهنویس پایه های پروژه را می گذارد و تخصص گسترده و عمیقی روی آنها دارد. توسعه دهنده آن را تجزیه و تحلیل می کند، سیر تحول و روند خود را دنبال می کند. با این حال، در بسیاری از موارد این توابع توسط یک شخص هدایت میشوند، بنابراین نباید در تعاریف خیلی سختگیر بود. بهتر است بدانید که چگونه هر دو را انجام دهید.
مهارت های لازم برای یک برنامهنویس متخصص
صرف نظر از گروه بندی فوق، تمامی برنامهنویسان باید دانش و مهارت های زیر را بهبود بخشند:
- تسلط به چند زبان برنامه نویسی حداقل 2 زبان
- درک الگوریتم و الگوریتم نویسی
- تسلط به محیط های نرم افزاری و ابزار کد نویسی و کتابخانه ها
- درک خطاها و خطایابی به موقع کد و اصلاح آنها
- مستندسازی کد ها جهت به روز رسانی های بعدی
- توانایی تجزیه و تحلیل در مسائل پیچیده و تبدیل آنها به مسائل ساده
- تسلط به جستجو و نحوه صحیح سرچ کردن برای رفع خطاها
ویژگی های شخصیتی یک برنامه نویس
هر فردی متناسب با ویژگی ها و روحیه ای که دارد، به دنبال علایق و حوزه های مختلف روی میآورد؛ از طرفی هر رشته ای نیازمند فردی با روحیات مختص به خود است. یک برنامهنویس نیز باید از نظر شخصیتی، ویژگی هایی را دارا باشد تا بتواند در این راه موفق و با کمترین چالش مواجه شود.
پیش نیاز ضروری برای تبدیل شدن به یک حرفه ای برنامه نویسی کامپیوتر، اشتیاق زیاد به کامپیوتر و دنیای فناوری اطلاعات است. پس از آن، یک رویکرد تحلیلی و مهارت های حساب و ریاضی خوب ضرری ندارد. تا آنجا که به آموزش مربوط می شود، یک دوره تخصصی هدفمند قطعا ضروری است و برای نقش های سطح بالاتر، مدرک مهندسی کامپیوتر ضروری است. پس باید به خودمان کارهای زیادی برای مطالعه عمیق و آزمایش در زمینه زبان های برنامه نویسی مختلف بدهیم. علاوه بر این، از آنجایی که فناوری اطلاعات یک زمینه دائماً در حال تحول است، باید همیشه میل به یادگیری داشت و هرگز از مطالعه دست نکشید. اطلاعات در این زمینه به سرعت تغییر می کند.
یک مهارت موازی که ممکن است مهم باشد، تسلط به زبان انگلیسی است که رایج ترین زبان در زبان های برنامه نویسی است. اما در مورد مهارت های نرم، او باید مهارت های ارتباطی خوبی داشته باشد، زیرا علاوه بر اینکه زمان زیادی را به تنهایی در مقابل کامپیوتر می گذراند، باید با مشتریان نیز ارتباط برقرار کند. اغلب، برای آنها مفاهیمی را توضیح می دهد.
البته شایان ذکر است که اگر این ویژگی ها را ندارید، بدین معنا نیست که شایستگی برنامهنویس شدن را ندارید، بلکه این خصوصیات در مسیر حرفه ای شدن چالش ها را کمتر خواهد کرد و شما با تکرار و تمرین و اگر علاقه مند به برنامه نویسی باشید، تمامی این خصوصیات را کسب خواهید کرد.
چگونه یک برنامهنویس شویم؟
با وجود حقوق خوب و برنامه مناسب، بازار کار به شدت به پرسنل ارزشمند نیاز دارد. بنابراین، در صورت تمایل، هر کسی می تواند بدون تجربه به عنوان برنامهنویس شروع به کار کند و در نهایت به موفقیت برسد. برای شروع، کافی است به یک تخصص محدود تسلط داشته باشید، به عنوان مثال:
- توسعه دهنده سیستم عامل
- توسعه دهنده اپلیکیشن اندروید
- تستر نرم افزار
- مدیر یا تحلیلگر سیستم
تا چند سال اخیر، علاقه مندان، وارد دانشگاه شده در رشته های “مهندسی کامپیوتر” یا “علوم کامپیوتر” شروع به یادگیری برنامه نویسی میکردند. اما در این اواخر، راه های دیگری برای برنامه نویس شدن وجود دارد. به عنوان مثال، دورههایی که توسط شرکتها و موسسات و آموزشگاه ها سازماندهی و برگزار میشوند، به دانشجویان دورههای کارآموزی بیشتری ارائه میدهند. این یک جایگزین خوب برای کسانی است که نمیتوانند وقت خود را برای تحصیل در دانشگاه بگذرانند. علاوه بر این، دوره های آنلاین برنامه نویسی وجود دارد که می توانید اصول حرفه ای را بیاموزید، سطح دانش خود را افزایش دهید و برای ایجاد رزومه و کاریابی کمک بگیرید.
برخی خودآموزی را با کمک راهنماها و برنامه های کاربردی انتخاب میکنند. چنین تازه واردانی بر توسعه صنعت نظارت می کنند، در سخنرانی های رایگان و پروژه های جالب شرکت می کنند. اینها به کسب تجربه کمک می کند. اما این نیاز به زمان، فداکاری و یک برنامه روشن دارد. کارشناسان توصیه می کنند، محبوب ترین زبان برنامه نویسی موجود در بازار را انتخاب کنید. بنابراین شانس بیشتری برای پیدا کردن یک شغل خوب وجود دارد.
سخن پایانی
تا اینجا فهمیدیم برنامهنویس کامپیوتر کسی است که کد مینویسد یا کد نوشته شده دیگران را بهبود یا توسعه میدهد. آنچه شما را به یک برنامهنویس خبره تبدیل میکند، قطعا ابتدا علاقه و انگیزه شما و سپس پشتکار و تلاش شما خواهد بود. بازار کار برنامه نویسی از موقعیت های پرتقاضایی در چند سال اخیر برخوردار بوده که پیش بینی میشود در سال های آتی نیز به همین روال، حتی رو به افزایش خواهد شد. امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده و به پاسخ سوالتان رسیده باشید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول:
برنامه نویسی چیست و به چه کسی برنامه نویس میگویند؟
برنامه نویسی مجموعه فرآیندی است از دستوراتی که به کامپیوتر داده میشود و کامپیوتر آن را اجرا میکند. به کسی که این دستورات را بنویسد برنامهنویس میگویند.
یادگیری برنامهنویسی چقدر طول میکشد؟
یادگیری برنامهنویسی به عوامل زیادی بستگی دارد. زبان برنامهنویسی، پشتکار، تمرین میزان سختی آن زبان همه اینها در مدت زمان یادگیری برنامهنویسی تاثیرگذار است.
دیدگاه ها
0 دیدگاه