چرا برنامه نویسی وب با پایتون بهتر است؟
پایتون یک زبان برنامه نویسی قدرتمند و همه کاره است که تقریبا میتواند در اکثر حوزهها مورد استفاده قرار بگیرد. اما در بین تمام حوزههای برنامه نویسی، یکی از حوزههایی که پایتون در آن محبوبیت و برتری بیشتری دارد، طراحی و توسعه وب است. این زبان برنامه نویسی برای اسکریپت نویسی، کد نویسی بک اند و… بسیار مناسب است و به واسطه وجود فریم ورکهای قدرتمندی از قبیل جنگو و همچنین کتابخانههای متعدد و کاربردی، پایتون شرایط و بستر مناسبی را برای برنامه نویسان وب فراهم کرده تا بتوانند مطابق با شرایط و خواستههایشان، انواع پروژهها را پیش ببرند. در نتیجه یادگیری برنامه نویسی وب با پایتون امروزه محبوبیت زیادی دارد.
به همین واسطه در این مطلب قصد داریم به بررسی مزایا و ویژگیها، نحوه اجرا، منابع و نقشه راه یادگیری زبان پایتون بپردازیم و در واقع یک راهنمای جامع در زمینه برنامه نویسی وب با پایتون را در اختیار شما قرار دهیم.
اجرای پایتون در وب
برای اجرای زبان برنامه نویسی پایتون در وب، طبق مراحل زیر پیش بروید:
انتخاب یک فریم ورک مناسب وب
برای اجرای پایتون ابتدا نیاز است تا متناسب با سطح نیاز پروژه مورد نظر، فریم ورک مناسبی را برای فرآیندهای مختلف انتخاب کنید. در حال حاضر فریم ورکهای قدرتمندی مانند جنگو، فلاسک و پیرامید ابزارهای زیادی را به توسعه دهندگان وب ارائه میدهند و بستر مناسبی را برای اجرای پروژههای مختلف فراهم میکنند. بعد از انتخاب فریم ورک، باید آن را نصب کنید.
ایجاد یک برنامه وب
حالا باید با استفاده از فریم ورک نصب شده برای مدیریت درخواستهای کاربران و تولید صفحات وب، کد نویسی را آغاز کنید. اکثر فریم ورکهای وب دارای یک سرور مخصوص هستند که میتوانید با استفاده از آن، کدهای خودتان را تحت فریم ورک اجرا کنید. با اجرای جز به جز کدها، میتوانید باگها را برطرف کنید و مرحله به مرحله روند اجرایی پروژه را رصد کنید.
دپوی پروژه وب
حالا باید برای در دسترس قرار دادن برنامه، آن را دپوی کنید. در این مرحله از برنامه نویسی وب با پایتون نیاز است تا پیکر بندی وب انجام شود و همچنین پایگاه های داده مورد نیاز برای اجرای برنامه ساخته شوند.
نگهداری و به روز رسانی برنامه وب
در مرحله بعد از برنامه نویسی وب با پایتون، پس از دپوی و اجرای پروژه خودتان، حالا نیاز است تا در صورت نیاز آن را بروزرسانی کنید. این روند شامل نظارت بر ارورها، افزودن ویژگیهای جدید به پروژه، دیباگ کردن و مواردی از این قبیل است.
نقشه راه برنامه نویسی وب با پایتون
اگر قصد دارید پایتون یا هر زبان برنامه نویسی دیگری را به صورت اصولی و حرفهای یاد بگیرید، باید یک نقشه راه داشته باشید. در ادامه یک نقشه راه جامع و اصولی را در اختیار شما قرار میدهیم تا بر اساس آن فرایند آموزش را شروع کنید و به بهترین شکل پیش بروید. همچنین برای یادگیری اصولی این زبان به صورت اصولی میتوانید در دوره پایتون مقدماتی ما شرکت کنید.
یادگیری اصول اولیه زبان
قاعدتا اولین مرحله یادگیری هر زبان برنامه نویسی از جمله برنامه نویسی وب با پایتون، اصول اولیه آن زبان است. این اصول شامل یادگیری توابع، مبحث شی گرایی، ارث بری، متغیرها و… است. این مرحله اهمیت بسیار زیادی دارد؛ چرا که با پایه دانش پایه شما نسبت به این زبان در ارتباط است و در صورتی که نتوانید به خوبی پایتون را از پایه یاد بگیرید، در مراحل بعد با مشکلات زیادی مواجه میشوید.
اجرای پروژه
بعد از یادگیری مفاهیم کلی و پایهای زبان پایتون، حالا نیاز است تا با تکیه بر دانش خود، یکسری پروژههای کوچک را انجام دهید. اجرای پروژه برای گذراندن دوره آزمون و خطا برای کسب تجربه بیشتر نیست به این زبان است. همچنین شما میتوانید بعد از تکمیل شدن روند آموزشی خود، این پروژه ها را به عنوان نمونه کار به کارفرماها ارائه دهید و پروژههای جدید دریافت کنید.
یادگیری زبانهای مکمل
بعد از یادگیری اصول اولیه برنامه نویسی وب با پایتون و اجرای چند پروژه، حالا باید برای آگاهی و تجربه بیشتر زبانهای مکمل را هم یاد بگیرید. سه زبان مکمل اصلی برای پایتون عبارتند از html ،css و جاوا اسکریپت. با استفاده از html میتوانید اسکلت صفحات وب مورد نظرتان را ایجاد کنید، با استفاده از css امکان استایل دهی به شیوه های مختلف فراهم میشود و همچنین با استفاده از جاوا اسکریپت میتوان بین بک اند و فرانت اند ارتباط و تعامل برقرار کرد و به عبارت دیگر صفحات وب را هوشمند کرد.
یادگیری این زبانهای مکمل برای برنامه نویسی وب با پایتون الزامی نیست، اما آشنایی و تسلط کافی بر آنها هم یک امتیاز محسوب میشود و هم سطح تجربه و توانایی شما را برای اجرای پروژههای مختلف ارتقا میدهد.
انتخاب یک فریم ورک مناسب
به طور کلی کاربرد پایتون در یک حوزه خلاصه نمیشود و به همین واسطه این زبان دارای چندین فریم ورک اصلی است که به عنوان معروفترین آنها در حوزه وب میتوانیم به جنگو اشاره کنیم. بعد از اینکه با زبان پایتون و همچنین زبانهای مکمل آن آشنایی کافی پیدا کردید،برای اجرای پروژه های خود به یک فریم ورک احتیاج دارید.فریم ورک در واقع بستری است که با استفاده از امکانات موجود در آن میتوانید تحت یک چارچوب مشخص به کدنویسی بپردازید.
همچنین باید بدانید که شما میتوانید چند فریم ورک را هم یاد بگیرید، اما به طور کلی تسلط بر یک فرم ورک مشخص، در حوزه برنامه نویسی وب با پایتون اهمیت زیادی دارد. هنگام انتخاب فریم ورک به حوزه فعالیتی مورد نظرتان توجه داشته باشید و برای توسعه وب گزینه مناسبی را برای یادگیری انتخاب کنید. در این مرحله شما با مفاهیم API، قالبهای وب و ابزارهای توسعه وب آشنا خواهید شد.
ساخت یک برنامه وب ساده
بعد از پشت سر گذاشتن این مراحل، حالا میتوانید یک برنامه تحت وب ساده را طراحی و اجرا کنید. این پروژه میتواند یک فروشگاه اینترنتی، وبلاگ و… باشد. در این پروژه شما باید هرچه را آموخته اید، پیاده سازی کنید.
یادگیری مدیریت پایگاه داده
بعد از اجرای یک پروژه جزئی و کوچک، باید مهارت ایجاد و مدیریت پایگاه داده یا همان دیتابیس را یاد بگیرید. شما باید بدانید که چطور میبایست بین یک فریم ورک وب و دیتابیس تعامل برقرار کرد. این مهارت شامل ساخت، مدیریت و بروزرسانی پایگاه داده و بازیابی دادهها است. این مرحله یکی از مهمترین مراحل یادگیری برنامه نویسی وب با پایتون به حساب میآید.
ساخت یک برنامه وب بزرگتر
در آخر باید یک برنامه تحت وب بزرگ و قابل توجه را بسازید. این برنامه میتواند یک شبکه اجتماعی، یک وبسایت آموزشی یا فروشگاهی و… باشد. این پروژه، در واقع اولین پروژه رسمی و جدی شما به حساب میآید که میتوانید به عنوان نمونه کار آن را در رزومه خود قرار دهید.
بهبود و به روز رسانی مداوم
در نهایت نیاز است تا برنامه تحت وب خودتان را بروز نگه دارید و آن را بهبود دهید. همچنین باید تلاش کنید تا با اجرای تست از جوانب مختلف، به باگ های پروژه پی ببرید و آنها را رفع کنید.
در مجموع فرایند یادگیری برنامه نویسی پایتون شامل فراگیری اصول اولیه برنامه نویسی وب با پایتون، CSS ،HTML و جاوا اسکریپت، انتخاب و یادگیری یک فریم ورک مناسب، ساخت یک برنامه وب ساده، یادگیری ساخت و مدیریت پایگاه داده یا همان دیتابیس، ساخت یک برنامه وب بزرگتر و در نهایت بهبود و به روز رسانی مداوم آن است. با توجه به این نقشه را میتوانید به یک برنامه نویس حرفه ای در حوزه توسعه وب تبدیل شوید و به مرور سطح تجارب و مهارت خودتان را ارتقا دهید.
نمونه سایت با پایتون
از آنجایی که زبان برنامه نویسی پایتون بسیار قدرتمند و کاربردی است، سایتهای زیادی با استفاده از آن ساخته شدهاند که به عنوان نمونه های شاخص و معروف میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
اینستاگرام
اینستاگرام، یکی از معروفترین و پرکاربردترین شبکههای اجتماعی جهان با استفاده از پایتون و فریم ورک جنگو ساخته و توسعه داده شده است. در واقع پایتون نقش مهمی را در توسعه اولیه این پلتفرم ایفا کرد.
یوتیوب
یوتیوب هم که محبوبترین پلتفرمهای اشتراک ویدیو در جهان به حساب میآید، با استفاده از پایتون ساخته شده است. در توسعه این پلتفرم از فریم ورک های جنگو، فلاسک و SQLAlchemy استفاده شده است.
دراپ باکس
دراپ باکس هم یکی دیگر از نمونه سایتهای معروف ساخته شده با پایتون است. برای ساخت این سایت فریم ورک فلسک مورد استفاده قرار گرفته که احراز هویت کاربران و آپلود فایل ها توسط آن انجام میشود.
ردیت
ردیت که یکی از شبکه های اجتماعی معروف برای گفتگو و انتشار اخبار است، با فریم ورک پیرامید پایتون ساخته شده. همچنین این پلتفرم برای احراز هویت کاربران، مدیریت پایگاه داده و مواردی از این قبیل از برخی کتابخانه های پایتون بهره میبرد.
اسپاتیفای
به عنوان آخرین نمونه میتوانیم به اسپاتیفای اشاره کنیم. این پلتفرم به صورت گسترده در زیرساختهای خود از پایتون استفاده میکند. این سایتهم برای فرایندهایی از جمله مدیریت مجموعه عظیم ار داده ها و همچنین احراز هویت کاربران از پابتون استفاده میکند. پس شما هم میتوانید با یادگیری برنامه نویسی وب با پایتون، پروژه های قدرتمندی را راه اندازی کنید.
فیلم آموزشی طراحی سایت با پایتون
در این بخش میتوانید نمونه ای از دوره آموزشی پایتون این سایت را مشاهده کنید.
آموزش برنامه نویسی پایتون
اگر به یادگیری زبان پایتون علاقه مندید و میخواهید با فراگیری این زبان و تسلط بر آن، وارد بازار کار شده و به درآمد زایی مشغول شوید، میتوانید در دوره های سه سطحی مقدماتی، متوسطه و پیشرفته آموزش برنامه نویسی پایتون این سایت شرکت کنید. در این دوره آموزشی تمام اصول اولیه پایتون از پایه و به صورت ۰ تا ۱۰۰ با بیانی ساده و به شیوه پروژه محور به شما آموزش داده میشود. بعد از گذراندن این دوره، شما با تمام مفاهیم اولیه برنامه نویسی پایتون و نحوه ساخت پروژههای کوچک آشنا میشوید و می توانید بدون مواجه شدن با چالش های متعدد، برای یادگیری یک فریم ورک و زبان های مکمل اقدام کنید.
کتاب طراحی سایت با پایتون
در ادامه چند کتاب شاخص را به عنوان منابع آموزش برنامه نویسی وب با پایتون، به شما معرفی میکنیم.
جنگو برای مبتدیان اثر ویلیام اس. وینسنت
این کتاب یک منبع عالی برای افرادی مبتدی است که میخواهند یاد بگیرند چگونه میتوانند با استفاده از پایتون و فریم ورک جنگو یک سایت بسازند. این کتاب همه موارد از قبیل نصب جنگو، ساخت یک وب سایت کامل، ایجاد قابلیت های احراز هویت کاربر و مدیریت پایگاه داده را به شما آموزش میدهد.
توسعه وب فلاسک توسط میگل گرینبرگ
این کتاب یک راهنمای جامع برای ساخت برنامه های کاربردی وب است که با استفاده از چارچوب وب Flask ساخته میشوند. این کتاب طیف وسیعی از موضوعات را پوشش میدهد. مفاهیم پایه فریم ورک فلاسک، موضوعات پیشرفته از قبیل احراز هویت کاربران، ایجاد و مدیریت پایگاه داده، دپوی پروژه و مواردی از این قبیل همگی در این کتاب جای گرفته اند. در نتیجه این کتاب برای شروع برنامه نویسی وب با پایتون گزینه مناسبی است.
توسعه وب با کتاب آشپزی جنگو اثر آیداس بندورایتیس
این کتاب یک راهنمای سبک و اولیه برای ساخت برنامههای وب با جنگو است. این کتاب شامل طیف وسیعی از دستور العملها برای کارهای رایج توسعه وب، مانند ساخت سیستمهای احراز هویت کاربر، ادغام با API های شخص ثالث و دپوی برنامه شما در یک وب سرور است.
توسعه وب پایتون با جنگو توسط جف فورسیر، پل بیسکس و وسلی چون
این کتاب مقدمهای جامع برای ساخت برنامههای کاربردی وب با جنگو را ارائه میدهد. در این کتاب اصول برنامه نویسی وب با پایتون و همچنین موضوعات پیشرفته تری مانند ساخت API های RESTful و ادغام با فریم ورک های front-end محبوب مانند React مورد بررسی قرار میگیرند.
فلاسک با مثال توسط گرت دوایر
این کتاب نیز یکی دیگر از منابع معتبر برای ساخت برنامههای کاربردی وب با فریم ورک Flask است. این کتاب شامل مجموعهای از پروژههای نمونه ای واقعی است که میتواند از آنها الگو بگیرید.
با مطالعه این کتابها میتوانید تا حد زیادی برنامه نویسی وب با پایتون را از پایه یاد بگیرید.
نمونه برنامه وب با پایتون
جالب است بدانید که پایتون برای ایجاد برنامه های تحت وب نیز مناسب است. به عنوان مثال، جنگو یک چارچوب وب سطح بالا است که مجموعه کاملی از ابزارها را برای ساخت برنامه های کاربردی وب، از جمله پشتیبانی داخلی برای احراز هویت کاربر، مسیریابی URL، مدیریت پایگاه داده و… را به برنامه نویس ارائه میدهد. از سوی دیگر، Flask یک میکرو فریم ورک است که یک سبک ساده را برای برنامه نویسی وب با پایتون ارائه میدهد و در نتیجه برای ساخت برنامههای وب کوچکتر یا APIهای ایدهآل گزینه مناسبی به حساب میآید. همچنین برای مواردی از قبیل رسیدگی به درخواستهای HTTP PyMongo برای اتصال به پایگاههای داده MongoDB و… این فریم ورک مناسب و کاربردی است.
به عنوان نمونه وب اپلیکیشن های ساخته شده با پایتون میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- اینستاگرام
- دراپ باکس
- پینترست
- SurveyMonkey
- Spotify
- Quora
- بیت باکت
- Youtube
- Eventbrite
سخن پایانی
پایتون یکی از زبان های برنامه نویسی است که در طی چند سال اخیر از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار گردیده است. اگر بخواهیم دلیل یادگیری پایتون را در چند مورد ذکر کنیم، میتوان به ساده و قابل فهم بودن، کاربردی بودن، بازار کار مطلوب و تقاضای زیاد و همچنین وجود منابع آموزشی زیاد اشاره کنیم. همچنین به طور کلی مدت زمان یادگیری پایتون متغیر است، اما با آموزش روزانه و استمرار در یادگیری، میتوانید در عرض دو الی سه ماه به طور کامل این زبان را یاد بگیرید.
در این مقاله سعی کردیم برنامه نویسی وب با پایتون را برای شما عزیزان شرح دهیم . امیدواریم این محتوا برای شما مفید بوده باشد. نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منابع:
دیدگاه ها
0 دیدگاه