مبانی برنامه نویسی به عنوان رکن اصلی و اولیه ی کار با زبان های برنامه نویسی است به این معنی که باید شناخت ابتدایی از مسیری که می خواهید در آن فعالیت نرم افزاری داشته باشید بدست بیاورید که در این مقاله به آشنایی با مبانی برنامه نویسی می پردازیم.
قبل از شروع به یادگیری زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک شما باید مورادی رو در مورد برنامه نویسی، زبانهای برنامه نویسی و پلتفرم یا دستگاه هایی که می خواین برای اون برنامه تولید کنید رو بدونید. به زبان خیلی ساده، برنامه نویسی عبارت است از نوشتن دستوراتی که یک سیستم – مثل کامپیوتر- آنها را متوجه شده و دستورات ما را یکی پس از دیگری اجرا می کند.
یعنی با یک زبان برنامه نویسی شما به کامپیوتر دستور می دهید تا کاری را برای شما انجام دهد.اگر با زبان خودتان به کامپیوتری که با صفر و یک کار میکند دستور بدهید تا کاری برای شما انجام دهد کامپیوتر زبان شما را نمی تواند درک کند و در نتیجه کاری هم برای شما انجام نخواهد داد. اینجاست که زبان های برنامه نویسی پیش می آیند و به ما کمک می کنند تا منظور خودمان را به کامپیوتر بفهمانیم.
زبانهای برنامه نویسی مختلفی وجود دارد که صرفاً به منظور ابزاری برای انجام کارهای ما هستند. یک برنامه نویس خوب با هر زبانی میتواند یک برنامه منحصر به فرد تولید کند، زبانهایی مانند visual basic,C,C++,C#,Java,PHP,… و چندین زبان دیگر وجود دارد که هر کدام مزیت های خاص خود را دارند و برای کاری به وجود آمده اند. اما قبل از اینکه شما زبان برنامه نویسی برای یادگیری انتخاب کنید باید پلتفرم یا دستگاهی که شما می خواهید برای آن برنامه بنویسید را انتخاب کنید. موسسه IEEE یا همان سازمان بین المللی مهندسان برق و الکترونیک رتبه بندی را از میزان استفاده و محبوبیت زبان های برنامه نویسی در سال ۲۰۱۷ منتشر نمود.
برنامه نویسی چیست؟
به پروسه ی تولید نرم افزار برنامه نویسی یا programming گفته می شود و می توان این گونه در نظر گرفته که نرم افزار که خود یک اسم جمع هست می تواند معادل برنامهها در نظر گرفته شود و در واقع پروسه ی ساخت نرم افزار را برنامه نویسی نام داد.
برنامه نویسی عبارت است از اینکه ایدهی خاصی را به pc منتقل کنیم تا آن را برای ما اجرا کند، در واقع انسان ایدهی خود را از مسیر برنامه نویسی تبدیل به چیزی می کند (برنامه) که سیستم آن را بتواند بفهمد و اجرا کند و پروسه ی میانی این مسیر، مابین نیاز و هدف همان برنامه نویسی است. که این تعریفی از مبانی برنامه نویسی نیز می باشد.
آشنایی با مبانی برنامه نویسی
آشنایی با مبانی برنامه نویسی، امروزه که همه ی ما کارهای روزمره مان با کامپیوتر پیوند خورده و برای هرکاری نیاز به ثبت نام اینترنتی هست شاید کمتر به مباحث پشت پرده این حوزه توجه داریم. مباحث مبانی برنامه نویسی نه به صورت تنها یک حرفه بلکه به صورت یک فرهنگ باید مورد توجه قرار گیرد.
مبانی برنامه نویسی هم مانند هر شغل و کار تخصصی دیگری دارای چارچوب و اصول خاصی است که برای پیشرفت در آن باید این اصول و مبانی رعایت شوند. همانطور که می دانید جاوا اسکریپت یکی از محبوب ترین و پر طرفدارترین زبان های برنامه نویسی امروزی است که کمپانی های بزرگ برای متخصصین فریم ورک های این زبان مثل انگولار و React حقوق های بالایی را پیشنهاد می دهند.
فناوری کامپیوتر نقش بسیار مهمی در زندگی روزمره افراد دارد. از این رو، در بیشتر رشته های دانشگاهی، به خصوص رشته های مهندسی، با به کارگرفتن قدرت های فناوری کامپیوتر شاهد بهبودها و پیشرفت های چشمگیری خواهیم بود. دنیای کامپیوتر به دو دسته سختافزار و نرم افزار دسته بندی شده است که برای ایجاد نرم افزار برای کاربردهای مختلف در کلیه رشتهها نیاز داریم به آموزش و به کارگیری زبان برنامه نویسی. ضروری ترین و اساسی ترین قدم در یادگیری برنامه نویسی کامپیوتر، یادگیری مفاهیم مربوط به تفکر الگوریتمی است.
هر سیستم کامپیوتر از سخت افزار (hardware) و نرم افزار (software) تشکیل شده است که می توان آن را به جسم و روح تشبیه کرد و ما با داشتن این دو در کنار هم میتوانیم یک کامپیوتر در اختیار داشته باشیم. کامپیوترها مانند ما انسانها دچار خستگی یا فراموشی نمی شوند و میتوانند عملیات پردازشی گوناگون را هزاران بار (در صورت عدم وجود مشکل فیزیکی) انجام دهند
مبانی برنامه نویسی کامپیوتر (Computer Programming) ، یکی از ضروری ترین مباحث اساسی که در علوم کامپیوتر مطرح شده است از جمله مباحث کاربردی مورد استفاده در حوزه های مختلفی همچین مهندسی و علوم پایه است. با توجه به اهمیت و ویژگی گسترده ای که موضوع برنامه نویسی دارد، یکی از مهم ترین قابلیت های مورد نیاز برای هر فرد متخصص، در حداقل ترین حالت، آشنایی با مبانی برنامه نویسی بوده است؛ اگر مهارت برنامه نویسی را به عنوان یکی از ابزار کاری ضروری برای افراد در نظر گرفته نشود.
در دنیای فناوری همچنین زبان های مبانی برنامه نویسی متنوع وزیادی طراحی شده اند از جمله می توان به زبان برنامه نویسی اسکرچ، زبان برنامه نویسی پایتون، زبان برنامه نویسی جاوا و … اشاره کرد که از طریق آنها می توان با شبکه ها، سیستم ها و … ارتباط برقرار ساخت و باید دانست که ابزار های برنامه نویسی چیست.
تعریف مبانی کامپیوتر و اهمیت آن
در واقع اصول اولیه برنامه نویسی انسان را به یادگیری با کامپیوترها وادار خواهد کرد و بعد از آن برای تبدیل ایدهها به مرحلهی اجرایی، باعث ایجاد طیفی بزرگ در صنعت نرم افزار شد که همان مبانی برنامه نویسی را برای همگان یادآور میشود.
ما برای استفاده از قابلیتهای کامپیوتر نیاز داریم که برنامه نویسی بلد باشیم و مفاهیم اولیه آن را بلد باشیم و اگر بخواهیم آن را ادامه بدهیم باید به صورت حرفهای در این زمینه فعالیت کنیم.
از موارد بسیار مهمی که میتوانیم از آن یاد ببریم تا اهمیت برنامه نویسی برایمان روشنتر شود به این صورت خواهد بود:
تمام دنیا به این سمت در حال حرکت هستند.
تکنولوژی در حال پیشرفت است.
نداشتن سواد کامپیوتر، شما را فردی بی سواد اعلام خواهد کرد.
برنامه نویسی، درآمد خیلی خوبی دارد. هم در ایران و هم در خارج از ایران
با داشتن دانش برنامه نویسی میتوانید تمام ایدههایتان را به واقعیت تبدیل کنید.
میتوانید کارآفرین شوید و برای خودتان تیمی را راه اندازی کنید.
با یادگیری برنامه نویسی به افرادی صبور و باحوصله تبدیل خواهید شد.
زبان برنامه نویسی چیست؟
برنامه نویس برای نوشتن دستورالعمل های یک برنامه کامپیوتری نیاز به یک زبان برنامه نویسی دارد. زبان های برنامه نویسی امکانی را برای برنامه نویس فراهم می کنند تا برنامه نویس بتواند دستورالعمل های مورد نظر خود را برای اجرا توسط کامپیوتر بنویسد. هر زبان برنامه نویسی ساختار منحصر به خودش را برای نوشتن دستورالعمل ها دارد.
برنامهنویسان نرمافزار
برنامهنویسان نرمافزار (همانطور که احتمالا میتوانید خودتان حدس بزنید) مسئول ایجاد و توسعهی نرمافزار هستند. آنها معمولا طرح یا مفهومی را که ایدهی آن توسط خود یا شخص دیگری ارائه شده است، در قالب کد درمیآورند و آن را به محصولی عملیاتی تبدیل میکنند.
آشنایی اولیه با مبانی برنامه نویسی
آشنایی با مبانی برنامه نویسی ، هر سیستم کامپیوتر از سخت افزار (hardware) و نرم افزار (software) تشکیل شده است که می توان آن را به جسم و روح تشبیه کرد و ما با داشتن این دو در کنار هم میتوانیم یک کامپیوتر در اختیار داشته باشیم.
کامپیوترها مانند ما انسانها دچار خستگی یاسردرگمی نمی شوند و میتوانند عملیات پردازشی گوناگون را هزاران بار (در صورت عدم وجود مشکل فیزیکی) انجام بدهند.
ایدههای برنامه نویسی
۱. با ترکیب تعداد زیادی دستور ساده، نتایج پیچیدهای میسازیم. ۲. ترتیب این دستورات بسیار مهم است. مانند دستور پخت غذا، لازم است برای برنامه نویسی سایت یا نرم افزار این مراحل به ترتیب درستی طی شود. اما برخلاف آن، شما نمیتوانید عباراتی که برای نوشتن دستور استفاده میکنید تغییر دهید.
آمورش اصول و مبانی برنامه نویسی
یکی مورارد آشنایی با مبانی برنامه نویسی، آموزش اصول و مبانی برنامه نویسی است . علم الگوریتم و فلوچارت. با درنظر گرفتن نرخ نجومی پیشرفت فنّاوری های بشر در سرتاسر جهان. برنامه نویسی تبدیل به یک ابزار جدا نشدنی از علوم مختلف شده است.
برنامه نویسی هم مثل هر شغل و کار تخصصی دارای چارچوب و اصول خاصی است که برای پیشرفت در آن بایستی این اصول و مبانی رعایت شوند. همانطور که آگاه هستید جاوا اسکریپت یکی از محبوب ترین و پر طرفدارترین زبان های برنامه نویسی امروزی است که کمپانی های بزرگ برای متخصصین فریم ورک های این زبان مثل انگولار و React حقوق های بالایی را پیشنهاد می کنند.
مبانی برنامه نویسی تبدیل به یک ابزار جدا نشدنی از علوم مختلف شده و اهمّیّت یادگیری این ابزار به گونه ای برجسته شده است که وزارت علوم، تحقیقات و فنّاوری در مصوّبۀ خود درس برنامه نویسی را برای دانشجویان بیشتر رشته های علوم پایه و فنّی و مهندسی ضروری کرده است.
بدون برنامه نویسی و نیز زبانهای برنامه نویسی، تمامی سیستمها مانند موبایل، چراغ های راهنمایی، سیستمهای برقی خودرو، ایمیل ها، شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک، اپلیکیشن هایی مثل وایبر و … مختل می شوند. به عبارتی دیگر، زندگی ما که به تکنولوژی وابسته شده است مختل می شود.
حال ممکن است که این سؤال برای شما پیش آید که برای شروع کار کدام زبان برنامه نویسی را باید انتخاب کرد؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که توصیه می شود ساده ترین زبان و در عین حال کاربردی ترین زبان را برای شروع باید انتخاب کرد.
بعد از آن که کاربر کار با یک زبان برنامه نویسی را فرا گرفت، مشاهده خواهد کرد که شباهتهای بسیاری بین زبان های برنامه نویسی وجود دارد که در آینده یاد گیری یک زبان برنامه نویسی دوم خیلی آسان تر صورت خواهد گرفت (مثل کسی که زبان ترکی را به یاد دارد، حالا می خواهد زبان ترکی استامبولی را فرا گیرد.)
همچنین، بسیاری از افرادی که با مبانی برنامه نویسی آشنایت دارند، قصد دارند در شرکت های رقابتی برنامه نویسی همچون ACM را دارند که از مهم ترین الزامات برای ورود به عرصه ی “برنامه نویسی رقابتی”(Competitive Programming) ، آشنایت با الگوریتم های مختلفی است که در حل مسائل کمک های بسزایی می کنند.
فرض کردن یک روز بدون برنامه های کامپیوتری که با زبانهای برنامه نویسی مختلف نوشته شدهاند واقعاً وحشتناک است. بدون برنامه نویسی و زبانهای مبانی برنامه نویسی، تمامی سیستمها مثل موبایل، چراغ های راهنمایی، یخچال فریز، سیستمهای برقی خودرو، ایمیل ها، شبکههای اجتماعی مثل فیسبوک، اپلیکیشن هایی مثل وایبر و … مختل می شوند. به عبارت دیگر، زندگی ما که واقعاً به تکنولوژی وابسته شده است مختل می شود.
در گذشته برنامه نویس ها بیشتر به برنامه نویسی برای سیستم عامل هایی مثل ویندوز محدود بودند اما بعد از فراگیر شدن اینترنت و ابزارهای هوشمند مانند موبایل و تبلت، حوزه ی کاری برنامه نویسان هم متنوع تر شد و همین مسأله جذابیت دنیای برنامه نویسی را دو چندان می کند. در واقع، ممکن است فردی علاقمند به برنامه نویسی برای سیستم عامل باشد ولی در عین حال فرد دیگری علاقمند به طراحی اپ موبایل باشد.
فراموش نکنید که برنامه نویسی چندان هم آسان نیست و نیاز به تمرکز بسیار بالایی دارد. همیشه سعی کنید راه حل هر مشکلی را به درستی پیدا کنید و سعی کنید که بهترین راه حل را پیدا کنید. کمی در خصوص روش عملکرد CPU و RAM و مراحلی که یک برنامه در RAM و CPU برای اجرا شدن طی می کند اطلاعات کسب کنید. همیشه در کدهای خود مستند سازی کنید ، برای هر خط یا بلوک از کدی که می نویسید دلیل نوشتن کد و همچنین روش عملکرد کد را بصورت توضیحات در ادامه کد مطرح کنید.
شاید هم کس دیگری باشد که دوست داشته باشد برنامه های تحت وب -مثل سکان آکادمی- بنویسد. در شرایط فعلی و با وجود زبانهای برنامه نویسی زیادی که وجود دارند، راه برای علاقمندان به تمامی این حوزه ها باز است و تنها چیزی که مورد نیاز است، کمی وقت و مقدار زیادی انگیزه برای یادگیری!
سخن پایانی
در پایان مقاله آشنایی با مبانی برنامه نویسی، تمام سعی ما بر این بوده است تا بعد از گذراندن این دوره مبانی برنامه نویسی ویژه نوجوانان و با حل مسائل و تمرینات مختلف، نیاز شما به مطالعه در زمینه ی فلوچارت و الگوریتم نویسی به حداقل و کمترین حد ممکن برسد و تا سطح بالایی نیاز های شما در این دوره برطرف شوند.
برنامهنویسان نرمافزار (همانطور که احتمالا میتوانید خودتان حدس بزنید) مسئول ایجاد و توسعهی نرمافزار هستند. آنها معمولا طرح یا مفهومی را که ایدهی آن توسط خود یا شخص دیگری ارائه شده است، در قالب کد درمیآورند و آن را به محصولی عملیاتی تبدیل میکنند.
سلام
پیش نیاز یادگیری برنامه نویسی آشنایی با مبانی برنامه نویسی هست یا خیر؟
خیلی خوبه واقعا !!!من مقاله های آشنایی با مبانی برنامه نویسی دیگری هم خوندم و اکثرا محتوای تکراری و غیر مفید بود
ممنون که وقت میذارید و محتوای یونیک تولید می کنید
مقاله ی آشنایی با مبانی برنامه نویسی بسیار مفید و پردکاربرد بود ممنون از تیم عالیتون
سلام سهراب جان خوشحالم که براتون مفید بوده آرزوی موفقیت دارم براتون.