هوش هشتگانه چیست ؟

هوش هشتگانه
مقالات برنامه نویسی
مدت زمان مطالعه : دقیقه
  • 0 نفر پسندیدند
  • ذخیره کردن
  • 2113
فهرست
  • هوش هشتگانه چیست؟
  • انواع هوش هشتگانه گاردنر
  • سخن پایانی

هوش هشتگانه چیست ؟

گاردنر یک روانشناس و استاد دانشگاه هاروارد بود که یک تئوری جالب مشهور به هوش هشتگانه گاردنر در سال 1983 بیان کرد که این نظریه خیلی زود معروف شد و الگوی استعدادیابی در سراسر دنیا شد و مورد محبوبیت معلمان و آموزگاران برای انتخاب روش تدریس قرار گرفت. گاردنر بیان کرد هوش های هشتگانه در همه انسانها وجود دارد اما میزان آن برای هر کسی منحصر به فرد است.

هوش های هشتگانه در حقیقت هشت هوش است که  حداقل سه هوش در کودک فعال است و به معنای این نیست که شما فقط یک هوش دارید و بقیه هوش‌ها را ندارید؛ یعنی بعضی از هوش ها در شما بر دیگر هوش هایتان برتری دارد یا به عبارتی در آن هوش قوی تر هستید و استعداد بیشتری در آن زمینه دارید و در بعضی از آنها ضعیف‌تر هستید؛ در واقع شما هر نوع هشت هوش را می‌توانید داشته باشید.

اگر قبل از دبستان به علاقه و استعداد کودک اهمیت بدهیم، باعث می‌شود آینده کودک مفیدتر و راحت‌تر همراه با موفقیت پیش رود.

به کمک تست هوش هشتگانه گاردنر می‌توان استعداد‌های شخص را شناسایی و نقاط ضعف و قوت او را نیز مشخص کرد. این امر سبب می‌شود تا فرد از توانایی خود به صورت صحیح استفاده کرده و راه موفقیت را به صورت درستی حرکت کرده و از رفتن به راه های اشتباه و پر پیچ و خم جلوگیری شود.

هوش هشتگانه چیست؟

بدانیم که هوش واقعا چیست و از نظر فردی چه ابعادی از زندگی ما به هوش مرتبط است. وقتی کلمه‌ی هوش را می شنوید، شاید در ابتدا «تست ضریب هوشی» در ذهنتان پدیدار شود. به بیانی ساده و به طور کلی، هوش ظرفیت و توانایی فکر ما است. همان چیزی که ما با آن متولد شده ایم. چیزی که قابل اندازه گیری است و به طور اساسی تغییر ظرفیت و پتاسنیل آن سخت است.

بر اساس نظریه هوش هشتگانه هوارد گاردنر، روانشناسی کلاسیک (سنتی) در مورد هوش بسیار سطحی و محدود است.

 

انواع هوش هشتگانه گاردنر

انواع هوش هشتگانه گاردنر به موارد ذیل گفته می‌شود:

 

1)هوش کلامی _ زبانی

این افراد به طور مناسب از کلمات در صحبت ها و در نوشتن استفاده کرده و بهترین کلمات و عبارات را در بین صحبت ها و نوشتن هایشان استفاده می‌کنند. و حافظه ای  فوق العاده در ذخیره کردن اطلاعات گفتاری و نوشتاری و صحبت کردن با دیگران دارند.

این افراد در آینده می‌توانند نویسنده یا روزنامه نگار ماهری شوند یا سخن‌ران، معلم، وکیل یا مترجم شوند.

2)هوش منطقی _ ریاضی

افراد دارای این هوش بسیار به حل کردن مسئله علاقه دارند و آنها از آزمایش‌های علمی بسیار لذت می‌برند.

شغل‌هایی که مناسب این افراد است عبارت اند از: ریاضی دان، برنامه نویس کامپیوتر، شغل‌های مهندسی، حسابداری

3)هوش جسمی _ حرکتی

این افراد هماهنگی بدن آنها خیلی بالا است و دوست دارند که همیشه حرکات بدنی انجام دهند و در جنب و جوش و تکاپو باشند.

این افراد باید در آینده رشته ورزشی مورد علاقه خود را انتخاب کنند و به عنوان ورزشکار باشند، یا حتی می‌توانند به عنوان یک بدلکار و اکروبات در آینده موفق شوند.

4) هوش طبیعت گرا

این افراد علاقه وافری به گل و گیاه و جانور شناسی دارند و تفریحاتی مثل کوهنوردی، گردشگری، و پیاده روی را بسیار دوست دارند. به طور کلی این دسته از افراد از بودن در دل طبیعت لذت می‌برند. شغل های متناسب با این افراد:

زیست شناس، مهندس طبیعت، گیاه شناس، مهندس کشاورزی و…

5)هوش موسیقیایی

این گونه افراد ریتم و صدای یک موسیقی را در ذهن خود پردازش کرده و ریتم‌های مختلف موسیقی و الگوریتم های انها را از هم جدا می‌کنند و تفاوت آنها را درک می‌کنند.

افراد دارای هوش موسیقیایی بالا از شنیدن و نواختن موسیقی و ساز و آواز لذت می‌برند و برایشان خوشایند است.

شغل های مناسب آنها: موسیقی دان، آهنگ ساز، نوازنده، خواننده و…

6)هوش میان فردی

این افراد از تعاملات اجتماعی خوبی برخوردار هستند و با دیگران خوب ارتباط برقرار می‌کنند و روابط مثبتی را ایجاد می‌کنند. انتخاب های شغلی مناسب این دسته از افراد عبارتند از: روانشناس، فیلسوف، مشاور، فروشنده، سیاستمدار و…

7)هوش درون فردی

این گونه افراد تمایل دارند از خود اندیشی و تجزیه و تحلیل لذت ببرند، از جمله رویاپردازی و تخیل، کشف روابط با دیگران و ارزیابی نقاط قوت شخصی آنها.

ویژگی افرادی که در هوش درون فردی قوی هستند:

افرادی که از نظر هوش درون فردی قوی هستند، انسان هایی درون گرا بوده که در تجزیه تحلیل و خود آگاهی عالی هستند و به روشنی پایه و اساس انگیزه ها و احساسات خود را می فهمند.

موقعیت های شغلی مناسب برای افرادی که در هوش درون فردی قوی هستند عبارت اند از:

فیلسوف، نویسنده، نظریه پرداز، شاعر و …

8)هوش فضایی

این گونه افراد می‌توانند تجسم کنند از محیط بیرون؛ این نوع هوش توانایی درک پدیده هایی است که با چشم دیده می‌شود و درکی از آن تصاویر در ذهن نقش می‌بندد و یک تصویر ذهنی واضحی ایجاد کنند. آنها از نگاه کردن به نقشه ها، نمودارها، تصاویر، ویدیو و فیلم لذت می‌برند.

نقاش، مجسمه‌ ساز، هنرمند تجسمی، مخترع، کاشف، معمار، طراح داخلی، مکانیک، و … از جمله شغل های در این زمینه هستند.

سخن پایانی

اینها هوش هشتگانه ای بودند که توسط هوارد گاردنر روانشناس آمریکایی در حوزه رشد و آموزش معرفی شد. او هوش هشتگانه را به عنوان یک محرک در جهت پیشرفت تحصیلی و شغلی انسان ها برشمرده است. پس بهتر است برای آینده هرچه درخشان‌تر کودکان و نوجوانان‌مان برنامه ریزی دقیقی در این رابطه داشته باشیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد. نظرات و پیشنهادات خود را در زمینه هوش هشتگانه از قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.

 

 

 

چه امتیازی به این مقاله میدهید

جالب نبود

متوسط

خوب

خیلی خوب

خیلی عالیه

مدیر سایت

نویسنده

مدیر سایت

دیدگاه ها
0 دیدگاه
  • ثریا امینی

    سلام به تازگی یک هوش جدید دیگه هم به هوش هشتگانه گاردنر اضافه شده آیا این درسته؟