۶ ایده ساخت بازی فکری در خانه برای کودکان

ساخت بازی فکری
مطالب کاربردی
مدت زمان مطالعه : دقیقه
  • 0 نفر پسندیدند
  • ذخیره کردن
  • 1446
فهرست
  • ایده ساخت بازی فکری در خانه برای کودکان
  • ویژگی های مهم در انتخاب بازی فکری مناسب
  • نکاتی درباره درست کردن بازی فکری در خانه
  • ۶ پیشنهاد برای ساخت بازی فکری
  • تاثیرات بازی فکری بر شخصیت کودک 
  • سخن پایانی

۶ ایده ساخت بازی فکری در خانه برای کودکان

ایده ساخت بازی فکری در خانه برای کودکان

بازی ها به دسته بندی های مختلفی مثل: بازی فکری دورهمی ، فردی، فکری و… تقسیم بندی می شوند. هر کدام از این نوع بازی ها باعث رشد بعدهای خاصی از شخصیت کودکان در هر رده سنی می شود. به دلیل اهمیت بازی در پایه گذاری شخصیت کودکان، کمپانی های تولید کننده بازی به صورت کاملا حرفه ای و براساس اصول روان شناختی، به طراحی و ساخت انواع بازی ها میپردازند.

بازی های فکری به پرورش بسیاری از مهارت‌های ذهنی کمک می‌کنند. حال اگر ساخت بازی فکری را نیز خودمان انجام دهیم چه اتفاقی می‌افتد؟ همیشه باید به دنبال راه‌هایی برای به چالش کشیدن مهارت‌های گوناگون خود باشیم. درست کردن بازی فکری در خانه همانند زدن چند نشان با یک تیر است. در این مقاله قصد داریم چند ایده به شما دهیم تا بدانید ساخت بازی فکری در خانه اصلا فرایند پیچیده و عجیب و غریبی نیست.

برخی از کودکان و افرادی را می بینیم که بسیار به بازی های فکری و ساخت بازی فکری در خانه علاقه دارند و این علاقه باعث میشود، تا فکر آنها بازتر شود. شما به راحتی با وسایل ساده میتوانید به ساخت اسباب بازی فکری مورد علاقه کودک خود بپردازید.ساخت بازی فکری کودکان و بزرگسالان خود یک تفریح جذاب است. می‌توانید کمی خلاقیت به خرج دهید و با ایجاد کمی تغییر در بازی‌های کلاسیک، بازی‌های جذاب و سرگرم‌کننده‌ای را همراه با دوستان و اعضای خانواده تجربه کنید.

 

ویژگی های مهم در انتخاب بازی فکری مناسب

انتخاب یک بازی فکری خوب و مناسب از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. درست است که انجام بازی فکری برای کودکان اثرات بسیار خوبی دارد اما اگر در انتخاب نوع بازی اشتباه کنیم مشکلاتی را به همراه خواهد داشت. در ادامه مواردی را که در انتخاب بازی فکری و یا طراحی یک بازی فکری در خانه با وسایل ساده به شما کمک می کند، مطرح خواهیم کرد.

به سن کودک توجه کنید

به سن کودک توجه کنید

اولین و مهم ترین گزینه در انتخاب، توجه به سن کودک می باشد. شما باید با توجه به سن و توانایی های کودک خود به دنبال بازی مناسب برای او باشید. کودکان در هر سنی توانایی ها و قابلیت های متفاوتی دارند و باید با توجه به این موضوع به دنبال بازی مخصوص به همان سن باشید.

 

در طراحی بازی خلاقیت به خرج دهید

در طراحی بازی خلاقیت به خرج دهید

همیشه به دنبال بازی هایی باشید که کودک شما در حین بازی فقط بیننده نباشد. بازی باید کودک شما را به چالش کشیده و باعث برانگیختگی خلاقیت او شود. این نوع بازی ها می تواند تاثیرات بسیار زیادی در رشد فکری کودک شما داشته و خلاقیت او را افزایش دهد.

 

به میزان سختی بازی توجه کنید

به میزان سختی بازی توجه کنید

توجه به آسان بودن و سخت بودن بازی یکی دیگر از نکات مهم در انجام بازی فکری در خانه برای کودکان است. بازی ها نباید به گونه ای انتخاب شوند که بیش از حد ساده و یا بیش از حد سخت باشند. کودک در هر دو صورت از بازی کردن لذت نخواهد برد. توجه نکردن به این موضوع کودک را از بازی کردن به سرعت دور می کند. زیرا آسان بودن موجب از بین رفتن جذابیت و سخت بودن باعث خستگی و کلافگی در کودک می شود.

 

بازی باید لذت بخش باشد

بازی باید لذت بخش باشد

شاید لذت بخش بودن بازی یکی از بدیهی ترین موارد در طراحی بازی برای خانه باشد. اما حقیقتا خیلی از والدین در هنگام ساخت بازی فکری در خانه برای کودکان، به این مورد توجه زیادی نمی کنند. و تنها ایجاد یک بازی برای سرگرمی کودک را در نظر می گیرند. ولی کودک باید از بازی لذت ببرد و تا زمانی که این حس درون کودک وجود داشته باشد تاثیرات مثبت دیگر نیز بر روی شخصیت کودک اثرگذار خواهند بود.

 

بازی ها مشارکتی باشند

بازی ها مشارکتی باشند

سعی کنید به سراغ بازی هایی بروید که روحیه همکاری و مشارکت را در کودک شما فعال کند. ممکن است خیلی از بازی های انفرادی برای کودکان لذت بخش باشد ولی حتما به انتخاب بازی هایی مشارکتی توجه کنید . روحیه همکاری و موفقیت یا شکست دسته جمعی باید از کودکی در شخصیت کودک ایجاد شود.

نکاتی درباره درست کردن بازی فکری در خانه

  • در صورتی که برای ساخت بازی نیاز به ابزار خاصی است، باید حتما نظارت بزرگ‌ترها بر فرایند ساخت را در نظر گرفت.
  • بهتر است ساخت بازی فکری با وسایل دور ریختنی باشد تا فرهنگ صرفه‌جویی و حفظ محیط زیست به کودکان و نوجوانان منتقل شود.
  • هم توانایی بازی‌کننده‌ها و هم توانایی سازنده بازی باید در طراحی بازی مد نظر قرار گیرد.
  • بازی فکری نباید از وسایل خطرناک مثل شیشه ساخته شود.

 

۶ پیشنهاد برای ساخت بازی فکری

اوریگامی

اوریگامی

قدیم تر ها فقط با چند تکه کاغذ می توانستیم اشکالی مثل: قایق بادی، موشک، قورباغه جهنده، نمکدان و … بسازیم. امروزه روش جدید تری با عنوان اوریگامی وجود دارد که با همان تا کردن کاغذ انجام می شود. با جستجو در اینترنت می توانید الگوهای متنوعی را پیدا کنید و با کاغذ ساده یا رنگی سرگرمی مناسبی برای کودکان فراهم آورید. اوریگامی یک نوع بازی فکری است که به کودکان شما صبوری، پیگیری در کار و خلاقیت را آموزش می‌دهد.

 

منچ و ماروپله

منچ و ماروپله

منچ و مار و پله از قدیمی و جذاب ترین بازی های گروهی است که در ساخت آن هم می‌توانید صفحه این بازی‌ها را پرینت بگیرید و هم می‌توانید خودتان آن را نقاشی کنید و حتی از روش‌های دیگر استفاده کنید. برای مثال صفحه منچ می‌تواند به راحتی یک تکه پارچه مربعی شکل باشد که خانه‌های آن با استفاده از دوخت مشخص شده است.
برای مهره‌های بازی می‌توان از هرچیز استفاده کرد:
– در بطری‌های نوشابه که در رنگ‌های گوناگون موجود است؛
– دکمه‌های بی‌استفاده لباس‌ها؛
– دانه‌های حبوبات؛
– سنگ‌های کوچک رنگ شده؛
– …
برای ساخت تاس می‌توانید الگوی مکعب را از مقوا درآورید و روی آن را شماره گذاری کنید.

 

دوز

دوز

دوز یک بازی دونفره است. در این بازی شرکت‌کنندگان به ‌نوبت خانه‌های جدول را علامت می‌زنند. شرکت‌کننده‌ای برنده است که سریع‌تر از دیگری یک سطر، ستون یا قطر از جدول را با علامت مربوط به خودش (معمولا ضربدر یا دایره) تکمیل کند. با ایجاد کمی تنوع، بچه‌ها جذب این بازی ساده خواهند شد. این‌ بار به‌ جای کاغذ یا گوشی موبایل، از تخته‌ای صاف به‌عنوان صفحۀ بازی استفاده کنید. چند قطعه سنگ یا چوب صاف و کوچک پیدا و بعد از رنگ‌آمیزی آنها، بازی را شروع کنید.

 

پیدا کردن گنج

پیدا کردن گنج

پیدا کردن گنج یک بازی فکری و در عین حال پر تحرک است که به رشد ذهنی و جسمی کودکان کمک میکند. برای ساخت این بازی فکری با استفاده از یک قلم و کاغذ نقشه ی ساده ای از اتاق ها، آشپزخانه، راهرو و … ترسیم کنید. سپس یک وسیله یا اسباب بازی را در یکی از مکان های داخل نقشه پنهان کرده و محدوده آن را روی نقشه علامت بزنید و از کودک بخواهید که طبق سرنخ ها وسیله پنهان شده را پیدا کند.

 

پیدا کردن تفاوت ها

پیدا کردن تفاوت ها

پیدا کردن تفاوت ها یک سرگرمی مناسب است که به تقویت ذهن و نیز بینایی کمک می کند و باعث می شود دقت و تمرکز کودک افزایش یابد. این بازی علاوه بر کودکان برای بزرگسالان نیز مناسب است و می تواند از آلزایمر جلوگیری کند. برای انجام این بازی شما میتوانید از تصاویر آماده در اینترنت استفاده کرده و از آن ها پرینت تهیه کنید و در اختیار کودک قرار دهید.

بازی حافظه

می‌توانید تصاویر مختلف را به‌صورت رنگی پرینت یا نقاشی کنید و این تصاویر را برای بازی حافظه به کار ببرید. در این بازی، تصاویر به‌صورت پشت‌ورو روی صفحۀ بازی قرار می‌گیرد و شرکت‌کنندگان باید تصاویر مشابه را پیدا کنند. این بازی، ارزان و سرگرم‌کننده‌ است.

 

 

تاثیرات بازی فکری بر شخصیت کودک

تاثیرات بازی فکری بر شخصیت کودک 

همان طور که می دانید بازی های فکری به منزله ورزش و تمرین برای مغز هستند. وجود انواع چالش ها در بازی های فکری و پیدا کردن راه حل متناسب با آن چالش باعث تقویت هوش و توانایی کودکان ما می شود. بدن کودکان ما همان گونه که به مروز زمان به تغذیه و فعالیت بدنی احتیاج دارد؛ نیازمند تقویت هوش و توانایی های ذهنی نیز است.

امروزه کودکان میتوانند علاوه بر بازی های فکری خودشان هم یک بازی طراحی کنند  تا هم سن وسالانشان بتوانند از آن بازی ها استفاده کننده ، این مهارت تنها با آموزش برنامه نویسی اسکرچ که مخصوص کودکان هست فابل اجرا و طراحی است.

پژوهشگران بر این باور هستند که کودکانی که از انجام انواع بازی های مناسب سن خود محروم اند، بخشی عظیمی از شکل گیری روحی و شخصیتی فردی آن ها در بزرگسالی دچار خلا خواهد شد.

درست است که کمپانی های تولید بازی هر روزه به دنبال تولید محصولاتی متنوع تر هستند اما لازم نیست که برای بازی کردن همیشه به دنبال خرید بازی های گران باشید. شما می توانید با درست کردن بازی فکری درخانه برای کودکان با وسایل ساده نبوغ و خلاقیت فرزند خود را تقویت و فعال کنید. انجام بازی فکری در خانه می تواند برای کودکان بسیار لذت بخش تر از بازی های خریداری شده باشد.

حال اگر این بازی به کمک خود کودک و شما به عنوان والدین آماده شود تاثیرات مثبت بیشتری خواهد داشت. یکی از دستاورد های با ارزش در بازی با کودک را ایجاد ارتباط عاطفی و دوستانه میان فرزندان و والدین را می توان برشمرد.

سخن پایانی

در پایان، می‌توانیم به این نتیجه برسیم که ساخت بازی فکری برای کودکان یک فرصت عالی است تا آن‌ها را به طور همزمان سرگرم کند و مهارت‌های مختلف را در آن‌ها تقویت کند. بازی‌های فکری می‌توانند به کودکان کمک کنند تا در حل مسائل، تصمیم‌گیری، استدلال منطقی و حافظه بهبود یابند.

بازی‌های فکری برای کودکان بسیار متفاوت و جذاب هستند. طرح بازی، قوانین ساده و چالش‌برانگیز، استفاده از رنگ‌های جذاب و شخصیت‌های دوست داشتنی همگام با چالش‌های مناسب سطح سنی کودکان، اجازه میدهد تا آن‌ها در حین بازی لذت ببرند و در عین حال مغز خود را تحرک داده و به صورت نامحسوس چارچوب فکری خود را توسعه دهند.

چه امتیازی به این مقاله میدهید

جالب نبود

متوسط

خوب

خیلی خوب

خیلی عالیه

مدیر سایت

نویسنده

مدیر سایت

دیدگاه ها
3 دیدگاه
  • سینا

    درود! بازی های مشارکتی در ساخت بازی فکری چقدر تاثیر داره ؟ بهترین بازی های مشارکتی کدامند؟

    • زهرا حیدری

      سلام سینای عزیز!
      بازی های مشارکتی نه تنها در ساخت بازی فکری بلکه روحیه کار گروهی و پرورش روحیه اجتماعی او تاثیر دارد. از جمله بازی مشارکتی و گروهی بازی مکالمه چشم بسته ، بازی ویزویزو یا همان صدای زنبور و ….

  • محمد

    ممنون از ایده های جذابتون برای ساخت بازی فکری، خیلی سرگرم کننده و خوب بود