برادران پرتوی دوقلوی دو رگه ایرانی آمریکایی هستند،که با نام های علی پرتوی و هادی پرتوی، مقیم ایالت متحده در حوزه کاری خود نقش موثری در تاسیس و مدیریت استارتاپهای مشهوری داشتهاند.
آنها نامی آشنا در استارتاپهای بزرگ سیلیکون ولی همچون دراپ باکس و فیسبوک و code.org دارند. به صورتی که حضورشان در هر شرکتی نشان از برنامهای جدی برای رسیدن به موفقیت است.
شرکت تبلیغاتی linkExchange که در سال ۱۹۹۸ توسط مایکروسافت به قیمت ۲۶۵ دالر خریداری شد، شرکتی است که توسط علی پرتوی و جمعی دیگر تاسیس گردیده بود.
اما برادرش، هادی در پروژه هایی همچون اینترنت اکسپلورر و msn میکروسافت دست داشته و به عنوان مدیر و مدتی به عنوان معاون ارشد مای اسپیس در این شرکت نقش موثر داشته است.
همچنین از دیگر دست آوردهای هادی پرتویی همکاری در تاسیس استارتاپ تشخیص صدای tellmeNetworks است. این پروژه نیز توسط مایکروسافت به قیمت ۸۰۰ میلیون دالر در سال ۲۰۰۷ خریداری شد.
این برادران دوقلو حتی در تاسیس استارتاپ های بزرگی همچون دراپ باکس، فیسبوک ایر بی ان بی نیز مشارکتی بزرگ داشته اند. این دو برادر دو شرکت را با همکاری همدیگر تاسیس نمودند.
شبکه اجتماعی موسیقی را با نام ilike تاسیس کردند. این استارتاپ در سال ۲۰۰۹ به قیمت حدودا ۲۰ میلیون دلار توسط مای اسپیس خریداری شد.
بزرگترین و اخرین همکاری آن دو تاکنون شرکت code.org است. این شرکت با هدف گسترش علوم کامپیوتر برای دانش آموزان تاسیس شد.
تولد و تحصیل برادران پرتوی
هادی و علی در خانواده ای کاملا فرهنگی و فرهیخته متولد شدند. آن دو در سال ۱۹۷۲ میلادی (۱۳۵۰ خورشیدی) در شهر تهران دیده به جهان گشودند. آنها از نوادگان “مجید خسرو شاهی“، تاجر مشهور ایرانی بوده و همچنین با دارا خسرو شاهی مدیر عامل فعلی اوبر، نسبت خویشاوندی دارند.
جالب است بدانید “فیروز پرتوی“ پدر این دوقلوهای مشهور، بنیانگذار و موسس دانشکده فیزیک دانشگاه شریف است. علاوه بر این فیروز پرتوی در دانشگاه های شاخصی از جمله MIT و هاروارد نیز به تدریس پرداخته است. او همچنین در دانشگاه صنعتی شریف بعد از محمدعلی مجتهدی دومین استاد دانشجویان بوده است. همسرش یعنی مادر هادی و علی فارغ التحصیل دانشگاه بوستون در رشته علوم کامپیوتر میباشد.
آشنایی برادران پرتوی با کامپیوتر و برنامه نویسی به زمانی بازمیگردد ۹ یا ۱۰ ساله بودند و پدرشان برای آنها یک دستگاه کامپیوتر تحت عنوان کومودور ۶۴ را خرید. از آنجایی که در آن زمان منبع آموزشی جهت یادگیری زبانهای برنامه نویسی و حتی نحوه استفاده از کامپیوتر وجود نداشت، تنها با خطا و سعی توانستند این دانش را فراگیرند. آنها با تمام سختیها و مشقت در مسیر یادگیری دانش، با تلاش بسیار توانستند با نمره عالی از دانشگاه هاروارد در سال ۱۹۹۴ فارغ التحصیل شوند.
ورود به دنیای سرمایه گذاری
سابقه برادران پرتوی در زمینه سرمایهگذاری بسیار درخشانتر از هر چیز دیگری است که در کارنامه خود دارند. آنها جزو سرمایه گذاران معروف در سیلیکون ولی محسوب می شوند.
از مهم ترین سرمایه گذاری های آنها در سرویس دراپ باکس است که ضمن سرمایه، نقش مشاوران فنی و مدیریتی به موسسان این استارتاپ از جمله آرش فردوسی را عهده دار بودند.
این دو برادر دورگه، در پروژههای عام المنفعه و یه عنوان حامی محیط زیست در سالهای ابتدایی فعالیت خود مشارکت داشتهاند و استارتاپ BrightFarms میزبان این سرمایهگذاران بود.
آن دو همچنین در مراحل اولیه سرمایهگذاری در استارتاپهای دیگری از جمله BlueKai, Flixster, IronPort, Practice Fusion, Facebook, Zappos و Airbnb همکاری داشتند.
از آنجایی که این دو برادر در تشکیل تیم توانایی خوبی داشتند، بنابراین اوبر از آنها استقبال کرد.
یک رسانه معتبر آمریکایی از برادران پرتوی به عنوان سرمایهگذاران تاپ در سیلیکون ولی یاد کرده است؛ چرا که فعالیت آنها در طول چندین سال آنچنان گسترده و تاثیر گذار واقع شده بود.
آنها در برخی از استارتاپها ضمن سرمایه گذاری، به عنوان مدیران اصلی نقش داشتند. هادی در سال ۲۰۱۰ عضو هیئت مدیره TASER International شد و در همان سال فعالیت در هیئت مشوران Opower را بر عهده گرفت.
علی و هادی پس از آنکه تصمیم به ترک شرکت مایکروسافت گرفتند، در همان سال طبق ایده ای که داشتند شبکه اجتماعی مبتنی بر موسیقی را پیاده سازی نمودند. این شبکه اجتماعی که با نام ilike معرفی شد، تحت تاثیر پذیری از سایت شکل گرفت. هدف پرتویها از این پلتفرم راحتی کاربر در به اشتراکگذاری موسیقی های مورد علاقه برای دوستانشان بود. با این شبکه کاربر در یافتن موسیقی مورد علاقه خود بسیار راحت شده بود.
حتی دانلود فایل mp3 به صورت رایگان و اعلان کنسرت های مورد علاقه، از دیگر قابلیتهای ویژه این شبکه میباشد. از سویی دیگر هنرمندان به واسطه ilike ارتباطی مستقیمی با هنردوستان و طرفداران خود داشتند.
وب سایت ilike پس از تنها گذشت ۱۳ ساعت از راه اندازی، ۱۰ هزار کاربر را جذب خود کرد و در پایان هفته اول، به یک میلیون کاربر دسترسی داد. با ادامه همین روند افزایشی به ۵۵ میلیون کاربر رسید و بازدید ماهانه ۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون را به خود اختصاص داد. اما عاقبت این شبکه اینگونه بود که موسسان این پلتفرم تصمیم گرفتند تا آن را به شرکت مای اسپیس واگذار کنند. آنها ilike را در سال ۲۰۰۹ به قیمت ۲۰ میلیون دلار فروختند. پس از آن به سراغ سرمایه گذاری های شرکت های دیگر رفته و فیسبوک که در آن زمان استارتاپی نوپا بود مد نظر این برادران نابغه دورگه قرار گرفت.
ساخت بسایت Code.org
همانطور که قبلا هم گفته شد، آخرین و مشهورترین پروژه برادران پرتوی وبسایت آموزشی Code است. هدف آنها نهادینه کردن علوم کامپیوتر و اینترنت در مدارس آمریکا همچون علوم دیگر بود. در نهایت این وبسایت آموزشی در سال ۲۰۱۳ با هدف ارائه خدمات آموزش کامپیوتر به تمامی مدارس آمریکا و حتی سراسر جهان راه اندازی شد. از صد میلیون نفری که در دو سال اول تاسیس این وبسایت شرکت کردند، میتوان به بارک اوباما رئیس جمهور وقت آمریکا اشاره کرد.
این وبسایت آنچنان فراگیر شد که تعداد زیادی از مدارس امریکا به آن ملحق گردیدند.
البته طبق گفته برادران پرتوی از دیگر اهداف تاسیس code.org افزایش نقش و حضور زنان در عرصه علوم کامپیوتر میباشد. آنها معتقد بودند عدم حضور زنان در این حوزه باعث ناراحتی است که این چالش با آموزش حل میگردد.
مدیریت Code.org هم اکنون به دست هادی پرتوی است. جالب است بدانید شرکتی تحت عنوان NEO، با بررسی نام علی پرتوی در اینترنت موجود است.
از آنجایی که Code.org غیرانتفاعی بوده و به هیچ دولت و شرکتی وابستگی ندارد؛ لذا آموزش های مربوط به علوم کامپیوتر و برنامه نویسی در دسترس دانش آموزان با درآمد کمتر قرار دارد. این دورگه های محبوب، معتقدند که هرگاه شرکتی صرفا با هدف مالی قدم در صنعت آموزش نهادند نمیتواند عدالت را در میان دانش آموزان و دانشجویان رعایت کند.
وضعیت کنونی برادران پرتوی
علی پرتوی و هادی پرتوی با اهداف بزرگ جهانی در جهت بهبود کیفیت زندگی در سرتاسر جهان فعالیت های خود را ادامه خواهند داد. از نظر آن دو چیزی که ارزش ریسک کردن دارد و در واقع رمز موفقیت میتواند باشد این است تا کسب درامد و کمک در بهبود کیفیت زندگی در سطح جهانی باشد.
آنچه برای آنها در سرمایه گذاری مهم تر است اشخاص میباشد و نه ایده؛ در واقع آنها حتی بر روی افراد خوب با ایدههای بد نیز سرمایه گذاری خواهند کرد.
از جمله شرکتهایی که در حال حاضر هادی و علی پرتوی در آن حضور دارند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- Arivale
- Bigfoot Biomedical
- Bridge International Academies
- Bright Farms
- Causes
- Clara Foods
- Codecademy
- Edusoft
- FarmlandLP
- Farmigo
- iBeat
- indiegogo
- OPOWER
- PaperKarma
- Virgin Pure
- Teach For America
- Vittana
- New Schools Venture Fund
- Food Corps
- Keep A Child Alive
- I Am Scholarship
سخن پایانی
همانطور که خواندیم نام برادران پرتوی در کنار استارتاپهای بزرگی در آمریکا نقش بسته است. این دو برادر دلیل اصلی این موفقیتها را ارتباطات سازنده با موسسان استارتاپها میدانند. آنها از هر استعدادی در استارتاپها استقبال کرده و حتی پس از فروش شرکت نیز پیگیر فعالیتهای آنها هستند. بهعنوان مثال آشنایی آنها با تیم دونفرهی موسسان دراپباکس، از طریق یک برنامهنویس که برای عضویت در استارتاپی دیگر دعوت شده بوده شکل گرفته است. در نهایت هر دوی این کارآفرینان ایرانی-آمریکایی، شبکهی کاری فعال را عامل موفقیت خود میدانند.
هادی پرتوی و علی پرتوی در پایان یکی از مصاحبههای خود بهعنوان توصیهای به جوانان علاقهمند به حضور در دنیای فناوری، دو نصیحت متفاوت دارند. علی توصیه میکند که جوانان به خودشان اعتقاد داشته و روی شخصیت خودشان سرمایهگذاری کنند. هادی که اهداف گسترش علوم کامپیوتر تمام فکر و ذکرش را مشغول کرده توصیه میکند صرفنظر از هر نوع فعالیت در این بازار، باید کدنویسی و علوم کامپیوتر را بیاموزیم. او معتقد است این آموزهها آسانتر از آن چیزی است که مردم فکر میکنند و قطعا در آینده به کمکشان خواهد آمد.
با سلام و خسته نباشید بخش بیوگرافی مقالات سایت تون خیلی جالب هست. برادران پرتوی رو نمیشناختم و این باعث افتخاره که یک ایرانی توی حوزه های علمی اینقدر خوب بدرخشه.
خیلی ممنون از نظر عالی تون