فواید قصه گویی برای کودکان بسیار زیاد است به طوریکه سبب افزایش سطح هوش اجتماعی شان است و نقشی اساسی در شکل دهی به شخصیت نیز انها دارد. قصه گویی رسومی سنتی است که از قدیم وجود داشته و والدین و بزرگان ما همواره برای کودکانشان قصه می گفتند این سنت حال به ما رسیده است. تاثیر قصه گویی برای کودکان بر زندگی و آینده ی کودکان یک امر ثابت شده است به طوری که امروزه کارشناسان برای برخورد با کودکات پرخاشگر روش قصه گویی درمانی را پیشنهاد می کنند. یک داستان گوی خوب، به شنونده امکان تخیل پردازی می دهد. داستان پردازی می تواند به شکل های متنوعی از جمله : نمایش عروسکی، شعر، کمدی و موسیقی انجام شود.
به عنوان یک والدین شما هر چند وقت یکبار برای کودکان خود قصه می گویید؟ امروزه پاسخ دادن به این سوال به ندرت و یا هرگز خواهد بود. این روزها با توجه به مشکلات و فشارهایی که برای خانواده ها در نزدگی متحمل شده است به ندرت می توانند برای کودکان خود قصه بگویند. کمبود اوقات فراغت، وجود تکنولوژی های و مشکلاتی که خانواده ها با آنها دست و پنجه نرم می کنند باعث شده است که تقریبا قصه از دست برود.
هنر قصه گویی به کودکان چیست؟
امروزه والدین راحت تر هستند که اجازه بدهند کودکانشان پیش از خواب انیمیشن مورد نظرشان را تماشا کنند تا اینکه بخواهند کنار تختشان بنشینند و برای آنها قصه بگویند تا وقتی که کودک شان بخوابد.
اما قصه خواندن لذت خاصی در کودکان ایجاد می کند و این مسئله بسیار اهمیت دارد که شما برخی شب ها برای کودکان خود وقت بگذارید و برای او قصه بخوانید.
قصه خوانی مثل خواندن یک کتاب کار بسیار راحتی است. اگر شما آن قد روقت ندارید می توانید قصه ای را که حفظ اید برای کودک خود تعریف کنید و یا خاطرات دوران کودکیتان را برای وی بگویید. ویژگی های بی شماری در قصه خوانی برای کودکان وجود دارد به ویژه کودکانی که در سنین قبل از مدرسه و مهد کودک هستند.
عدم توانایی در قصه گویی برای کودکان ممکن است بسیار ناراحت کننده باشد، به ویژه زمانی که فرزندتان هر شب از شما قصه ی جدیدی بخواهد. ذهن کودکان دائما به دنبال کشف اطلاعات جدید است و به آسانی از موضوعی به موضوع دیگر معطوف می شود.
روش های قصه گویی برای کودکان
قصه اگر کوتاه باشد قادر به دادن پیام مناسب نیست و اگر طولانی باشد کسل کننده میشود و باعث بی میلی کودک میشود؛ پس قصه نباید کوتاه و یا خیلی بلند باشد. برای آن که قصه تأثیرگذارتر شود، شرایط زیر را در نظر بگیرید.
۱- برای خواندن قصه یک مکان راحت انتخاب کنید.
۲- در قصه گویی برای کودکان حرکات دست و صورت و صداهای مختلف بکار ببرید و از کودک بخواهید این کارها را انجام دهد که قصه جذابتر شود.
۳- اگر از خودتان داستان میگویید به کودک بگویید داستان را چه کسی برایتان گفته است یا کجا شنیدهاید. به کودک بگویید چرا این داستان را برای گفتن انتخاب کردهاید و سعی کنید داستانها را جوری انتخاب کنید که علاقهای خاص در آنها به وجود بیاید.
۵- با صدای بلند و سرعت پایین قصه بگویید. صدای شما باید بیان کننده احــساسات در قصه باشد. مکث در جاهای مناسب بکار ببرید.
۶- فرزندانتان را درگیر قصه کنید و بازی دهید؛ با سوالاتی مانند «می دونی» کودک را درگیر قصه کنید و از او بخواهید قصه را پیگیری کند.
۷- با توجه به دوره مراحل رشد روانی عاطفی کودک قصههایی متناسب با درک و فهم او انتخاب کنید.
فواید قصه گویی برای کودکان
۱- اخلاقیات را به کودک شما می آموزد.
کودکان عاشق گوش دادن به قصه ها هستند. آنها می خواهند که درباره ی شخصیت های مورد علاقه شان بیشتر بدانند و بیشتر مواقع تلاش می کنند که خود را در نقش آنها قرار دهند و از آنها تقلید کنند. با قصه گویی به کودکان که در آنها مفاهیم اخلاقی و انسانی وجود دارد شما می توانید خصوصیات مثبت انسانی مثل شجاعت، دانایی و صداقت را در وجود کودک خود از همان سنین پایین نهادینه کنید.
۲- قصه گویی برای کودکان آنها را از رسوم فرهنگی و ریشه های اعتقادی تان آگاه می کند.
قصه خواندن و تعریف کردن خاطرات کودکی تان، فعالیت ها و سرگرمی هایی که در زمان کودکی انجام می دادید و جشن ها و مراسماتی که در آن شرکت می کردید موجب می شود فرزندتان با فرهنگ های خانوادگی و رسومات اجتماعی که قرار است در آن بزرگ شود آشنایی بیشتری پیدا کند و تفاوت فرهنگ و سنت های رایج را با یکدیگر بشناسد.
۳- مهارت های کلامی انها را افزایش می دهد.
خواندن داستان برای فرزندتان باعث می شود که مهارت های کلامی شان افزایش پیدا کند همچنین هوش کلامی و همزمان که او با پیچیدگی های زبان آشنایی پیدا می شود کلمات و عبارات جدید نیز یاد می گیرد. همچنین قصه گویی برای کودکان کمک می کند که طبق یک الگوی منظم بتوانید نحوه ی تلفظ کلمات و عبارات را به فرزندتان بیاموزید.
۴- مهارت های شنیداری را افزایش می دهد.
بیشتر کودکان به محدوده ی کوچکی از اتفاقات می توانند توجه کنند و بیشتر مواقع نمی توانند برای مدت طولانی روی چیزی تمرکز کنند. هم چنین آنها ترجیح می دهند که بیشتر حرف بزنند تا اینکه بخواهند گوش بدهند. قصه گویی برای کودکان نه تنها باعث می شد دقت آنها افزایش پیدا کند بلکه نسبت به گوش دادن و فهم مطالب نیز حساس تر می شوند. و یکی دیگر از فواید قصه گویی برای کودکان است.
۵- قدرت تخیل، تصویر سازی و خلاقیت آنها را افزایش می دهد.
یکی دیگر از فواید قصه گویی برای کودکان گوش دادن به قصه است که سبب می شود کودک شخصیت های داستان، مکان و طرح کلی داستان را به جای اینکه به صورت فیلم و یا کارتون مشاهده کند در ذهن خود آنها را تصور کند. این مسئله باعث افزایش قدرت خلاقیت و تصویر سازی آنها افزایش می شود وهمچنین ذهنشان برای فکر کردن و تجسم اتفاقات با محدودیتی روبه رو نخواهد شد.
۶- ابزاری عالی برای تقویت حافظه
شما می توانید با استفاده از ایده های هوشمندانه ی خلاق حافظه ی کودک خود را تقویت کنید. زمانی که شما برای کودک خود قصه ای را می خوانید اگر پس از چند روز از او بخواهید که این قصه را برای شما تعریف کند و یا از او بخواهید که ادامه ی داستان را خودش تعریف کند این امر سبب می شود که حافظه ی او تقویت شود و سطح تمرکز او نیز افزایش پیدا کندو یکی دیگر از فواید قصه گویی برای کودکان میباشد.
۷- محدوده ی فکری کودک را گسترده می کند
اکثر کودکان با فرهنگ و آداب و رسوم کشورهای مختلف آشنایت ندارند و با مردم انها رو به رو نمی شوند ولی شما با گفتن قصه هایی از فرهنگ و رسوم کشورهای مختلف جهان ذهن کودک خود را نسبت به مکان ها و مردمانی که در کشور های دیگر زندگی می کنند می توانید باز کنید. سعی کنید قصه های مربوط به دیگر کشورها را برای او بازگو کنید تا سطح درک و فهم او را افزایش داده و محدوده ی فکری او را تر کنید.
۸- قدمی ابتدایی برای یادگیری آکادمیکی
قصه گویی برای کودکان میتواند قدمی اولیه برای یادگیری های آکادمیکی باشد. اغلب کودکان عادت دارند که کارها را از روی عادتشان یاد بگیرند و فهم درستی از آن ندارند. قصه گویی به صورت فعالیتی منظم می تواند باعث شود که کودک شما از آن چیزی که می شنود درک درستی داشته باشد و از آن لذت ببرد. قصه گویی هم چنین به آنها کمک می کند که در صحبت کردن مسلط شوند. خواندن و گوش دادن مرتب قصه سبب می شود که آنها به سخنران های مسلطی تبدیل شوند.که یکی دیگر از فواید قصه گویی برای کودکان است.
۹- توانایی ارتباط برقرار کردن آنها را بهبود می بخشد.
برخی اوقات کودکان در سئوال پرسیدن مردد هستند حتی اگر ذهن آنها پر از سوال و کنجکاوی باشد. قصه گویی هنر درست سوال کردن را به کودکان یاد می دهد. هم چنین به آنها می آموزد چگونه یک گفتگو را به خوبی شروع کنند و اعتماد به نفس آنها را بالا ببرد. خواندن و گوش دادن به صورت مداوم توان سخنوری آنها را افزایش می دهد که نتیجه فواید قصه گویی برای کودکان میباشد.
۱۰- به کودک کمک می کند که با آرامش بیشتری با مشکلات رو به رو شود.
قرار گرفتن در موقعیت های مشکل سبب می شود که کودکان احساس سردرگمی کنند. داستان هایی که در آن قهرمان ها با مشکلات پیچیده مواجه می شوند می تواند به کودکان کمک کند که این مسئله را بهتر بفهمند و در مقابل مشکلات قوی تر باشند. داستان هایی برای کودک خود تعریف کنید که کودک از آنها رنج و سختی که قسمتی از زندگی است را بیاموزد. این داستان ها باعث می شود که کودکتان در مقابل موقعیت های مختلف و سختی های زندگی مقاوم تر شود و به طور منطقی برخورد کند. که از فواید قصه گویی برای کودکان میباشد.
سلام ممنونم از اینکه مطالب مفیدی درمورد قصه گویی برای کودکان گذاشتید با دانستن این نکات علاقه بیشتری برای گفتن قصه به کودکانمان پیدا میکنیم
سلام خانم جعفری عزیز خوشحالیم ک تونستیم با این مقاله علاقه تان را بیشترکنیم