پیشرفت سریع تکنولوژیکی دوران کودکی مدرن را شکل داده است. زمان صرف شده با دستگاههای دیجیتال از آغاز قرن بیست و یکم بهطور چشمگیری افزایش یافته است و اکنون بخش بزرگی از وقت آزاد کودک در آن سپری میشود. در این مقاله با بررسی تاثیر برنامه نویسی روی هوش بچه ها میتوان به اثرات مثبت برنامه نویسی روی کودکان پی برد. برای مثال، کودکان ۸ تا ۱۲ ساله هر روز به طور متوسط ۴ تا ۶ ساعت را با صفحه نمایش به تماشای فیلم، بازی و معاشرت می گذرانند.
رسانههای دیجیتال تجربیات جدیدی را به ارمغان میآورند که میتواند هم مزایا و هم معایبی برای ذهن در حال رشد کودکان داشته باشد. این موضوع منبع بحثهای داغ عمومی است و شایسته توجه دقیق سیاستگذاران و محققان است.
تمرکز ما در اینجا بر تأثیربرنامه نویسی روی هوش بچه ها است: توانایی یادگیری مؤثر، تفکر منطقی، درک ایدههای پیچیده و سازگاری با موقعیتهای جدید. هوش یکی از مهمترین و به خوبی مطالعه شده خصیصه های روانشناختی است و فرآیندهای شناختی متعددی را در بر می گیرد: توجه، حافظه کاری، دستکاری فضایی، سرعت پردازش، استدلال، درک مطلب، حافظه بلند مدت و غیره. نمرات در معیارهای هوش بسیار پیش بینی کننده آینده افراد از جمله شادی، طول عمر، درآمد و پیشرفت تحصیلی است.
چه چیزی به کودکان و نوجوانان با استفاده از برنامه نویسی آموزش داده می شود؟
برنامه نویسی دارای جذابیتهای زیبا و خاصی است که علاوه بر سرگرم کردن، باعث رشد و پیشرفت برخی مهارتها در کودکان و نوجوانان میشود. یادگیری برنامهنویسی برای کودکان و نوجوانان، فقط به یافتن شغل یا حتی جذابیت کدنویسی محدود نمیشود.
برنامهنویسی باعث پیشرفت در مهارتهای نرم و علمی میشود. مهارتهای علمی مانند تقویت منطق ریاضی، تقویت زبان انگلیسی و آشنایی با الگوریتمها است. مهارتهای نرم مانند قدرت حل مسئله، قدرت خلاقیت، قدرت چالشپذیری، قدرت تفکر منطقی، قدرت انتخاب و پشتکار است.
آموزش برنامه نویسی در دبستان
ادبیات پیشرفته در این زمینه نشان می دهد که چندین رویکرد و ابزار را می توان برای آموزش کدنویسی در مدارس ابتدایی استفاده کرد، با برنامه نویسی بصری مبتنی بر بلوک، مانند Scratch1 یا Code.org2 ،به عنوان موثرترین درس برای کودکان پیش دبستانی و کودکانی که شروع به یادگیری می کنند دیده می شود.
بچه ها چرا باید برنامه نویسی یاد بگیرند؟
در سال های اخیر، اهمیت برنامه نویسی تبدیل به یک موضوع بین المللی شده است. برنامه نویسی از حیطه کوچک و خاص گیگ ها خارج و وارد سیستم آموزشی شده است. سال ها پیش، یکی از رییس جمهوران یکی از کشور ها کلاس های اختیاری برنامه نویسی در مدارس را حمایت کرد و اخیرا ویدئویی منتشر شده است که دانش آموزان را تشویق به یادگیری کدنویسی می کند. برای کسانی که در دنیای تکنولوژی هستند، اهمیت برنامه نویسی واضح است.
تاثیر برنامه نویسی روی هوش بچه ها هرگز به این اندازه مشهور نبوده است. دانستن چگونگی برنامه نویسی روی هوش بچه ها خصوصا برای نسل بعدی ضروری و حیاتی است و آگاهی از این ضرورت رو به رشد است.
دانستن حقایق در دنیایی که گوگل می تواند در عرض میلی ثانیه پاسخگوی تمامی سوالات باشد، روز به روز ارزش خود را از دست می دهد. اکنون مهارت ها هستند که می توانند بچه ها را موفق کنند و برنامه نویسی روی هوش بچه ها باید جز این مهارت ها باشد.
کاربرد های برنامه نویسی روی هوش بچه ها
امروزه کودکان و نوجوانان توسط تلفن های هوشمند، بازی های و سرگرمی های ویدئویی، وب سایت ها و حتی انواع ربات ها احاطه شده اند، آنچه این فناوری ها را به حرکت در می آورد، نرم افزار یا برنامه های رایانه ای هستند که با برنامه نویسی ایجاد می شوند.
بچه ها باید بدانند آنچه که در هنگام استفاده از فناوری رخ می دهد جادویی نیست و خود آنها نیز می توانند برنامه هایی را ایجاد کنند که مفید بوده و کاربردی داشته باشد.
اما دانستن آنچه در زیر سطح بیرونی فناوری مدرن اتفاق می افتد تنها یکی از فواید یادگیری برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان است. بسیاری از فواید دیگر، مربوط به یادگیری نحوه ی تفکر و پرورش مهارت هایی است که در آینده به آنها احتیاج دارند.
نقش برنامه نویسی روی هوش بچه ها در مهارت حل مسئله
قدم اول تقسیم یک موضوع به بخشهای کوچکتر است تا حل آن ساده شود.
زمانی که کودک میخواهد با استفاده از برنامه نویسی یک بازی طراحی کند، شکستن مسئله به زیر مسئلههای کوچکتر اهمیت زیادی دارد. درواقع او باید پروژه ای را که قرار است انجام دهد را به چند پروژه کوچک ترتقسیم کند.
کودک برای حل کردن هر کدام از آن پروژه های کوچک، بار ها به دچار مشکل می شود و برای رفع آنها راههای زیادی را امتحان میکند. این فرآیند به کودکان کمک میکند که بتوانند مهارت حل مسئله را به خوبی درک کنند و آموزش ببینند.
اعتماد به نفس و حس استقلالی که کودک بعد از به پایان رساندن پروژه خود به دست میآورد، تاثیر زیادی در خلاقیت و تصمیم گیریهای فردی او خواهد داشت.
مزایای یادگیری برنامه نویسی در بچه ها
۱-یادگیری مشورت
۲-استفاده مناسب از زمان
۳-تفکر چندجانبه
۴-افزایش اعتماد به نفس
چالش های یاد گیری برنامه نویسی برای بچه ها
آموزش برنامه نویسی چالشهای اساسی را برای آموزش در دوران کودکی ایجاد کرده است، از جمله:
(۱) چرا هوش مصنوعی برای یادگیری در سالهای اولیه ضروری و مناسب است؟
(۲) زیرمجموعه ایدهها و مفاهیم کلیدی برنامه نویسی چیست که میتواند توسط کودکان یاد گرفته شود؟
(۳) چگونه کودکان را در یک تجربه معنادار مشارکت دهیم که به آنها اجازه می دهد این مفاهیم اساسی برنامه نویسی را به دست آورند؟
تأثیر دوره های برنامه نویسی بر توانایی های شناختی و درک بچه ها از برنامه نویسی
مهارت برنامه نویسی روی هوش بچه ها که اگر در سنین کودکی اتفاق افتد تأثیر آن دوچندان خواهد بود،و تاثیر برنامه نویسی روی هوش بچه ها را کامل میتوان دید. اگر فضایی برای بچه ها خود فراهم سازیم تا بتوانند در آن به یادگیری برنامهنویسی بپردازند، حتما در آینده قدردان ما خواهند بود و به طور کلی از جمله اتفاقاتی که برای یک کودک پس از یادگیری اصول برنامهنویسی رخ میدهد میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
– تفکر انتقادی
– رشد خلاقیت
– رشد مهارتهای حل مسئله
– نگاه به مشکلات از زوایای مختلف
– رشد تفکر الگوریتمیک
سخن پایانی
بعضی از زبانهای برنامه نویسی رو ی هوش بچه ها طراحی شدهاند و مهارت حل مسئله را در قالب برنامه نویسی به آنها آموزش میدهند. بچه ها با استفاده از این تاثیر برنامه نویسی روی هوش میتوانند بازی، انیمیشن و حتی داستان بسازند. بهترین عملکرد مغز افراد، در گرو تعادل در دو نیمکره است. بچه ها با تمرین میتوانند بین دو نیمکره تعادل ایجاد کند.
تعادل سبب میشود ذهن فرزند شما در مسائل یا مشکلات بهترین انتخاب و راه حل را ارائه دهد. و چه تمرینی بهتر از برنامه نویسی؟! آموزش هوش مصنوعی به کودکان و برنامهنویسی به دلیل تقویت تواناییهای مختلف، سبب رشد دو نیمکره در آنان میشود. رشدی که کمتر رشته یا حوزهی فعالیتی میتواند آن را برای فرزند شما به ارمغان بیاورد و در آینده میتوان تاثیر برنامه نویسی روی هوش بجه ها را تماشا کرد و از آن لذت برد.
سلام خسته نباشید
آیا یکی از تاثیرات برنامه نویسی روی هوش بچه ها تقویت خلاقیت اونا هم میتونه باشه؟ مرسی از مقاله خوبتون
سلام مهران جان
برنامه نویسی یکی از راه های افزایش خلاقیت هست. نوجوانان برای حل مسئله از روش های مختلف استفاده می کنند که نشا ن دهنده ی افزایش خلاقیت آنها هست. این تلاش و پیگیری برای یافتن بهترین راه حل، خلاقیت را شکوفا می سازد.
ممنون از لطفت