فهرست مطالب
وقتی که صحبت سر آماده کردن فرزند خود برای آینده است فقط تعداد کمی گزینهی مناسب بجز معرفی برنامه نویسی به آنها میتوان پیشنهاد کرد! اگر یادگیری برنامه نویسی در قرن حاضر را لازم تلقی نکنیم میتوان به آن به عنوان امری مفید نگاه کرد. امروزه ما در دنیایی زندگی میکنیم که تکنولوژی روز به روز در حال پیشرفت است. با این سرعت تا چند سال آینده اکثر کارها را باید با کامپیوتر و برنامههای کامپیوتری انجام دهیم. پس بهتر است از الان فرزاندنمان را با این فضا آشنا کنیم.
شاید فرزندانمان زیاد به این فضا علاقه نشان ندهند اما خب ما مثلا درسی مثل درس فارسی را از دبستان میآموزیم حتی شاید علاقهای هم به آن نداشته باشیم ولی باعث میشود ما در گفتوگوهای روزانه از آن استفاده کنیم و جملاتی زیبا و قابل درک بگوییم. بعد از مدتها به این نتیجه میرسیم که شاید قبلا به ان رشته علاقهای نداشتیم ولی به مرور زمان کاربردهای ان را در زندگی متوجه میشویم. برنامه نویسی هم همینطور است. شاید در ابتدا علاقهای به برنامه نویسی نداشته باشیم اما بعد از گذشت زمان به کاربردهای آن پی میبریم.
امروزه دنیای فناوری با سرعتی در حال پیشرفت است که لحظهای مکث درنگ کنیم از آن عقب میمانیم. ما باید از کودکی این کار را شروع کنیم تا در سنین نوجوانی راحتتر و سریعتر بتوانیم به یک برنامه نویس موفق تبدیل شویم. اگر بخواهیم این کار را از نوجوانی شروع کنیم تا در اواسط جوانی به خواستهمان برسیم دو مشکل بزرگ بوجود میاید: ۱-این کار برایمان کمی دشوار است. ۲- شاید ما بتوانیم در این کار موفق شویم اما خب نصف جوانیمان رفته و نسبت به کسی که از سنین پایین تر از ما شروع به کار کرده خیلی عقبیم.
شاید بگویید که خب ما به سراغ هر کاری برویم در آینده میتوانیم از ان پول در بیاوریم. باید به شما بگویم که خیر اینطور نیست. امروزه در خیلی از مشاغل افراد متخصص به حد کافی وجود دارند و دیگر نیازی به شخص دیگری نیست اما در برنامه نویسی به علت اینکه این رشته نسبت به بقیه رشتهها کمی تازهتر است
کار بیشتری در آن وجود دارد و کمتر کسی پیدا میشود که برنامه نویسی بیکار باشد. حتی اگر جای مناسبی هم برای کار پیدا نکنید میتوانید خودتان برنامه های کاربردی یا بازیهای متنوعی بسازید و انها را در جاهای مختلف قرار دهید. البته مطمئن باشید درایندهای نزدیک شرکتها نهادها و سازمانهای مختلف نیازشان به یک برنامه نویس خوب چند برابر میشود.
برنامه نویسی باعث میشود که ذهن و دست ما همزمان کار کنند و باهم هماهنگ شوند. همین امر باعث میشود که خود به خود هوشهای ما تقویت شوند. درضمن برنامه نویسی غیرمستقیم باعث میشود ما در مورد مسائل منطقیتر فکر کنیم و حل آنها برایمان راحتتر باشد. میپرسید چطوری ؟ ببینید گفتیم که برنامه نویسی باعث افزایش هوشهای هشتگانه میشود. یکی از این هوشها هم هوش ریاضی یا همان هوش منطقی است. فکر کنم موضوع براتون واضح شد. رشد و تقویت این قسمت از هوش باعث میشود ما مسائل را راحتتر درک کنیم و سریعتر ان را حل کنیم. به همین ترتیب هوشهای دیگر هم به روشهای دیگر تقویت میشوند و در اینده به کمک بسیاری میکنند.
قدیم میگفتند اگر کسی زبان بلد نباشد بیسواد است اما تا چند سال آینده میگویند اگر برنامه نویسی بلد نباشیم بیسوادیم. ریشل میسینگ سازنده اسکرچ معتقد است: در قرن بیست و یکم هر بچهای که اصول برنامهنویسی رو بلد نباشه بیسواد محسوب میشه! شاید خیلی از مردم این حرف اقای میسینگ رو قبول نداشته باشند ولی در ایندهای نه چندان دور عدهی زیادی این حرف را قبول میکنند.
خب حالا چرا اگر کسی برنامه نویسی بلد نباشه بیسواد حساب میشه؟ جواب سادست! مثلا یک نفر که با زبان انگلیسی چندان اشنا نیست مجبور میشود که وارد برنامه ای در گوشی یا رایانه شود که زبان ان برنامه انگلیسی است. اینجاست که او به مشکل بر میخورد. همین مشکل در چند سال آینده برای آنهایی که در امور کامپیوتری مخصوصا برنامه نویسی سررشتهای ندارند پیش میاید. البته که این مسئله برای ما بوجود نمیآید چون ما برنامهنویسی بلدیم ??.
شاید بگویید این دو مطلب به هم چه ربطی دارند؟ الان برایتان توضیح میدهم. ما وقتی در کودکی مسئول پروژهی انیمیشن سازی یا نوشتن بازی شویم و ان را مدیریت کنیم میتوانیم در اینده هم مسئولیت یک پروژه مهم رابر عهده بگیریم. به مرور وقتی در این کار رشد کنیم وارد گروههای برنامه نویسی میشویم و کار گروهی انجام میدهیم. حال اگر خودمان مدیریت ان گروه را برعهده بگیریم و بتوانیم گروه را به خوبی مدیریت کنیم خب قطعا در اینده هم میتوانیم یک شرکت را بچرخانیم و مدیر موفقی شویم.
برنامه نویسی در کودکی باعث رشد ۴ فاکتور مهم در کودکان میشود از جمله:
۱٫ریاضی : برنامهنویسی به کودکان کمک میکند تا مفاهیم ذهنی و انتزاعی را تجسم کنند، به آنها اجازه میدهد تا از ریاضی در موقعیتهای موجود در دنیای واقعی استفاده کرده و یادگیری و به کارگیری ریاضی را به کاری سرگرمکننده و خلاق تبدیل کنند.
۳٫خلاقیت: هنگامی که کودکان برنامه نویسی میکنند، کودکان از طریق آزمایش یاد میگیرند و مغز خود را تقویت میکنند، برنامه نویسی به کودک اجازه میدهد تا خلاقیت خود را در آغوش کشد.
۴٫اعتماد به نفس: والدین با ذوق خاصی پیشرفت و بهبود اعتماد به نفس فرزندانشان را در هنگام یادگیری حل مسئله با کمک برنامه نویسی گزارش میدهند.
مهارت های نرم به مهارتهای غیرفنی گفته میشود که بر چگونگی کار شما تأثیر دارد و شامل نحوه تعامل شما با همکارانتان، چگونگی حل مسائل و روش مدیریت کارها میشود. برنامه نویسی در یجاد و رشد این مهارتها خیلی کمک میکند. بعضی از این مهارتها را اینگونه تقویت میکنند:
۱٫ تمرکز و سازماندهی: با حرکت کودکان به سمت نوشتن برنامههای پیچیدهتر، آنها به طور طبیعی تمرکز و سازماندهی را نیز فرا میگیرد.
بعضی از والدین بچهها را بوسیله بازیهای کامپیوتری مختلف ، با کامپیوتر اشنا میکنند. این حرکت، حرکت خوبی است اما اگر پدر و مادر نتوانند آنها را کنترل کنند و خدایی نکرده کودکانشان به بازیهای کامپیوتری معتاد شوند باید چکنیم؟
آن موقع جدایی کودکان از بازی و کامپیوتر مشکل میشود. خب در این موقعیت پدر و مادر دنبال راهحل مناسبی میگردند. بعضی موفق میشوند. ولی بعضی از والدین نمیتوانند فرزندشان را از بازی جدا کنند. یک راهحل ساده واسان وجود دارد که اصلا این اتفاق هم رخ ندهد و ان این است که در کنار بازی کودکان را با برنامهنویسی هم اشنا کنیم. این کار باعث میشود با یک تیر دونشان بزنیم ، هم کودک سرگرم میشود و هم اینکه متوجه میشود کامپیوتر فقط برای بازی کردن نیست و میتواند بازیهای مفیدی بسازد و همچنین با فضای کامپیوتر هم اشنا میشود.
از نگاه کلی برنامه نویسی در سن پایین میتواند کمک بسیاری به ما در کسب مهارت و دست ورزی کند. حتی اگر به این کار علاقه نشان دهیم و به سمتش برویم میتوانیم در آینده با استفاده از آن کسب درامد کنیم. جدا از قضیهی کسب درامد این کار باعث میشود که ما بتوانیم اوقاتفراغت خود را با یک کار مفید پر کنیم و خود را سرگرم کارهای بیهوده نکنیم. البته که یادگیری برنامهنویسی صرفا برای پر کردن اوقاتفراغت نیست.
زبانهایی مثل پایتون و اسکرچ زبان هایی هستند که مناسب برای کودکان هستند. امروزه کشورهای پیشرفته دنیا در مدارسشان از دورهی ابتدایی کلاسهای برنامهنویسی برای دانشآموزان خود گذاشتهاند. حتما آنها نیازی را در آینده احساس کردهاند که برنامه نویسی را از دبستان برای بچههای خود گذاشتهاند. خب پس ماهم از کودکی به یادگیری برنامه نویسی مشغول میشویم تا از آنها عقب نمانیم.
شما میتوانید از الان شروع کنید و کودک خود را در کلاسهای برنامه نویسی ثبتنام کنید. برای اینکار روی لینک دورهها کلیک کنید
سلام
ممنون از مقاله خوبتون
من
پسرمو یه سالی هست که به کلاس برنامه نویسی میفرستم
واقعا توی درس ریاضیش پیشرفت کرده و درک اون براش بهتر شده
سلام اقای محمدی
مرسی از اعتمادتون
خوشحالیم که تونستیم به رشد فرزندتون کمک کنیم